Autor Societat
17 Octubre 2016 a 15:00

Balanç de l’episodi de pluja més important de l’any a Catalunya

Entre el dimecres 12 i el divendres 14

Torrent Roig.Cabrils

La depressió que ha afectat de ple Catalunya entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre de 2016 s’ha retirat després de deixar un episodi de precipitació abundant a la majoria de comarques. A banda de la pluja excepcionalment intensa que dimecres a la tarda va caure en alguns sectors del Maresme, al llarg de dijous va ser més general i moderada, acumulant més 20 mm a la majoria de comarques, especialment del nord i est del país.

Tarda de divendres amb tempestes fortes a punts del nord-est

Divendres la depressió en altura es va anar retirant cap al Mediterrani, de manera que al llarg de la matinada la precipitació es va anar afeblint fins a desaparèixer. De totes maneres, la inestabilitat va afavorir el creixement de nuvolades que a partir de migdia van descarregar ruixats i tempestes localment molt intenses a les comarques del nord-est, que en alguns casos van anar acompanyades de calamarsa i pedra.
L’episodi de pluja més abundant de l’any a Catalunya
Malgrat que a diversos indrets de Ponent la precipitació ha estat inferior als 20 mm, o fins i tot als 10 mm a l’interior de les Terres de l’Ebre, al conjunt del país aquest ha estat fins ara l’episodi de pluja més abundant del 2016, superant el que es va produir del 3 al 6 d’abril.
A la comarca del Maresme, els més de 250 mm caiguts a localitats com Cabrils i Vilassar de Mar signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l’any de mitjana climàtica. I en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 mm d’aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l’any 2015 (319,9 mm), que va ser molt sec a la zona.
Per trobar un episodi de pluja més abundant al conjunt del país cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis de novembre del 2015, quan un temporal de pluja i vent va deixar més de 50 mm a la majoria de comarques.
Switch to mobile version