Autor Societat
20 Setembre 2016 a 10:00

Navarro: “Una Catalunya independent incrementarà encara més els nivells de col·laboració europea en l’àmbit d’universitats i recerca”

Augura un nou salt endavant en el sistema si Catalunya s’allibera

Conferencia Arcadi Navarro

Conferencia Arcadi Navarro

El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha assegurat que una Catalunya independent incrementarà encara més els nivells de col.laboració europea en l’àmbit d’universitats i recerca.
Durant la fira d’educació superior més important d’Europa que se celebra a Liverpool, Navarro ha presentat els bons indicadors del sistema català d’universitats i recerca en els programes europeus, així com l’alt índex d’internacionalització de les institucions del nostre país tant pel que fa a l’atracció i retenció de talent, com per l’important nombre de col·laboracions amb l’estranger. “Uns resultats excel.lents que millorarien en el marc d’un Estat propi”, ha subratllat el secretari d’Universitats i Recerca.
Navarro ha fet aquestes declaracions durant la seva participació en la sessió sobre perspectives de col·laboració entre les universitats europees, en què hi ha intervingut juntament ambs Mark Majewsky Anderson, director de l’oficina europea de la Glasgow Caledonian University; Lutz-Peter Berg, cap de ciència i innovació del govern suís al Regne Unit; i Lucy Shackleton, cap de relacions amb Europa de l’UniversitieUK, l’organització que aplega les universitats del Regne Unit.
El secretari d’Universitats i Recerca ha explicat que Catalunya ha fet un salt espectacular en l’àmbit de l’educació superior i la recerca en els últims 20 anys fruit d’una política basada en l’atracció i la retenció del talent. “Si atraus personal amb talent i els hi deixes total llibertat, els resultats són excel·lents”, ha remarcat. Així, ha recordat que Catalunya és el segon país de la Unió Europea per milió d’habitants en l’obtenció d’ajuts a investigadors excel·lents del Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles en anglès).
També ha recordat els bons resultats del sistema universitari català en l’atracció d’estudiants internacionals: s’ha incrementat un 13,44% en els últims tres cursos i ja superen els 23.000 alumnes matriculats en graus, màsters i doctorats, segons les dades corresponents al curs 2014-2015. L’evolució de les matriculacions d’estudiants estrangers situen el nivell d’internacionalització de Catalunya al nivell de països com Dinamarca o els Països Baixos. Pel que fa al nombre d’universitaris que participen en el programa  de mobilitat europeu Erasmus ha crescut un 37% en les universitats catalanes durant els últims cinc cursos.
Navarro ha explicat que el sistema català vol fer un nou salt endavant: “Volem canviar Catalunya i canviar a millor i avançar encara més en el nostre sistema d’educació superior i recerca”. I per fer-ho Navarro ha remarcat la necessitat de tenir un Estat independent que s’alliberi de les cotilles que marquen les polítiques que s’impulsen des d’Espanya en matèria d’estructura i governança de les institucions, de regulacions fiscals que no afavoreixen el mecenatge o de polítiques de beques, entre d’altres.
“La independència de Catalunya és una oportunitat per continuar consolidant un sistema d’universitats i recerca altament internacionalitzat i orientat a la transferència del coneixement”, ha destacat Navarro.
En el marc del saló de Liverpool, el secretari també s’ha reunit amb la presidenta sortint de l’EAIE, Laura Howard, i amb el president entrant, Markus Laitinen, per presentar-li la candidatura de Barcelona a acollir la conferència de l’any 2020. En aquest sentit, l’equip directiu de l’EAIE ha explicat que la decisió sobre la seu es podria prendre en una pròxima reunió que se celebrarà al novembre.

Navarro també ha visitat l’estand Study in Catalonia amb el que la delegació catalana, formada per representants de les 12 universitats catalanes, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i de la Secretaria d’Universitats i Recerca, ha estat present en la 28a edició de la conferència de l’European Association for International Education (EAIE, http://www.eaie.org/liverpool) que, enguany, ha rebut més de 5.000 delegats de 80 països, amb un total de 200 expositors. La delegació ha ofert als visitants una completa informació sobre el sistema universitari  català i l’oferta de graus, màsters i doctorats.

Switch to mobile version