Autor Societat
3 Agost 2016 a 18:00

La Marxa Som entrega les conclusions recollides arreu del territori a membres del Parlament

La Marxa Som és una de les iniciatives de Reinicia Catalunya

La Marxa Som // Imatge de Lluis Brunet

La Marxa Som // Imatge de Lluis Brunet

La Marxa Som, la caminada popular que ha recorregut a peu Catalunya per promoure un nou model de democràcia participativa, va entregar diumenge 31 les conclusions recollides arreu del territori als membres del Parlament de Catalunya Adriana Delgado, Chakir El-Homrani i Gabriela Serra.

Entre les conclusions ressaltades pels portaveus de les quatre columnes, que van agrupar els consensos de les diferents comarques fruit de les assemblees deliberatives locals, destaca un fort interès per part de la ciutadania per sentir-se més escoltats, per obtenir mecanismes que els permetin una major intervenció en els afers públics. A banda, hi ha un fort consens en què cal apostar per una formació a tots els nivells en cultura participativa, així com per trobar nous espais de participació –sovint contemplant una reforma horària com a eina imprescindible-.

Altres qüestions destacades de les conclusions són la necessitat de prioritzar el bé comú com a objectiu prioritari de qualsevol decisió política o el desenvolupament de reglamentacions àgils i que facin vinculants els consensos assolits. Finalment, el reclam d’una informació de qualitat que arribi fàcilment a la ciutadania i que la capaciti per a opinar de manera responsable és una altra de les reivindicacions més comunes.

Mitjançant quatre columnes simultànies, La Marxa Som ha recorregut totes les comarques catalanes amb diferents activitats, entre caminades, actes en favor de la democràcia participativa, lectures del manifest de La Marxa Som, recollida d’adhesions, i assemblees deliberatives per recollir les conclusions dels diferents municipis. A més a més, molts dels indrets que ha recorregut la Marxa Som han acollit espectacles lúdics i culturals protagonitzats per les mateixes entitats col·laboradores, com cercaviles de gegants, actuacions castelleres, concerts, recitals de poesia, i un llarg etcètera.

La Marxa Som ha sortit al territori per anar a buscar els veïns a casa seva, a places i carrers, per difondre la consciència que un aprofundiment en la democràcia que tenim és possible i imprescindible, que existeixen mecanismes de presa de decisions que tenen més en compte les propostes de la gent, i que la generació de consensos al voltant de qüestions que afecten a tothom és més senzilla del que pugui semblar.

Tots els ponents de l’acte de diumenge van estar d’acord en la necessitat d’aprofundir en els mecanismes d’empoderament dels ciutadans i de la societat civil a l’hora de poder opinar sobre les qüestions que els afecten. En concret, Lluís Planas, portaveu de La Marxa Som, engegava l’acte reconeixent que ningú no vol un estat nou que sigui com l’espanyol o el francès, hem de fer un estat del poble. Al seu torn, Teresa Forcades va mencionar l’alienació en què –segons va dir- vivim i la importància de corresponsabilitzar cada ciutadà de les decisions que hem de prendre com a societat.

Martí Olivella, del Parlament Ciutadà, va ressaltar. “Totes les constitucions es refereixen al dret dels ciutadans a exercir la seva sobirania directament i no només mitjançant representants polítics”, i va reivindicar aquesta opció. David Fernàndez va voler destacar els espais de la societat civil on ja es practica l’assemblearisme de petit format, entitats veïnals, cíviques… i va reclamar traslladar aquests mecanismes a altres àmbits.

Finalment, Jordi Cuixart va insistir en la importància de les mobilitzacions ciutadanes com La Marxa Som i les entitas de la societat civil, ja que segons ell, garanteixen el control de la ciutadania sobre el rumb que pren la societat.

Switch to mobile version