Autor Cultura
18 Juliol 2016 a 15:00

El Govern inaugura la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil

L’acte tindrà lloc al Palau de la Música avui a les 19:30 h

L'últim assaig

L’últim assaig

Avui tindrà lloc al Palau de la Música Catalana “L’últim assaig”, un gran acte institucional que representarà un gest massiu de memòria democràtica. L’acte, organitzat pel Departament, estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller Raül Romeva. També hi assistirà la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
L’acte s’inspira entorn de la figura de Pau Casals i vol servir per reconèixer les persones que van patir la guerra de manera directament o indirecta i per reivindicar els valors universals de pau, justícia i reparació. Ni la data ni el lloc són casuals.
El 18 de juliol de 1936, Pau Casals assajava al Palau de la Música amb la seva orquestra, l’Orfeó Gracienc i la soprano Conxita Badia la Novena Simfonia de Beethoven. L’endemà l’havien d’interpretar en la inauguració de l’Olimpíada Popular de Barcelona. En ple assaig, però, va comparèixer un emissari de la Generalitat anunciant l’aixecament militar al Nord d’Àfrica i a diversos punts d’Espanya, el cop d’estat contra la República i l’inici de la Guerra Civil, fets que suspenien el concert. “L’últim assaig” recupera aquell concert interromput i recorda les etapes que van protagonitzar el període de la Guerra Civil.
L’actriu i cantant Helena Miquel, juntament amb els actors Toni Sevilla i Maria Rodríguez, dirigiran l’acte fent nombroses referències a escriptors cèlebres com Pere Calders, George Orwell, Antonio Machado o Joan Sales, entre d’altres. L’Orfeó Gracienc i la Coral Càrmina, dirigits per Poire Vallvé;  l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, i la Companyia Elèctrica Dharma, acompanyaran l’acte amb diverses interpretacions musicals.
Vocació plural i internacional
L’acte comptarà amb la presència de nombrosos testimonis directes del 18 de juliol de 1936 i representants de l’administració local de tot Catalunya, d’institucions de memòria històrica, d’entitats de societat civil, així com una nombrosa representació del cos consular a Catalunya, amb la assistència dels països que van tenir vinculació directe amb la Guerra Civil. 
També hi assistiran autoritats franceses, com el Sr. Gérard Onesta, president de la regió Llenguadoc-Rosselló-Midi-Pyrénées i antic vicepresident del Parlament Europeu, regió que va ser la destinació de milers de refugiats que creuaven els Pirineus escapant de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.
La commemoració dels 80 anys 
Amb “L’últim assaig” s’inicia el programa commemoratiu dels 80 anys de la Guerra Civil que impulsa el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, a través de la Direcció General de Relacions Institucionals. També coorganitzen la commemoració el Memorial Democràtic, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).
Els 80 anys de la Guerra Civil, que el conseller Raül Romeva va presentar en roda de premsa el passat 1 de juliol, és una iniciativa oberta a la construcció d’un programa plural que esdevindrà un gest massiu de memòria democràtica.
El 18 de juliol al matí, també tindrà lloc una jornada-debat sobre la primera victòria contra el feixisme que es va produir a Barcelona al 1936, organitzada pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) i l’Observatori Europeu de Memòries.
Switch to mobile version