Autor Societat
23 Maig 2016 a 10:00

Tots els grups polítics comarcals defensen la llei 24/2015 contra l’emergència habitacional

Des del municipalisme cal una coordinació real per fer pressió per defensar aquesta llei

Habitatge // Imatge del web de Wikimedia

Habitatge // Imatge del web de Wikimedia

Després que el govern espanyol hagi manifestat la voluntat de portar al Tribunal constitucional la llei 24/2015 contra l’emergència habitacional, el Ple del Consell Comarcal va defensar  per total unanimitat aquesta llei. Tots els grups amb representació al Ple – PSC, ERC, CiU, Entesa, Ciutadans, CUP-CAV i el PP- van aprovar una moció amb la qual es defensa la llei i s’aprova adherir-se a la campanya en la seva defensa. Durant el Ple comarcal, tots els grups polítics es van felicitar per la unanimitat mostrada.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, afirma que des del municipalisme cal una coordinació real per fer pressió per defensar aquesta llei, davant el govern espanyol i davant les grans empreses subministradores. No ens podem quedar de braços creuats mentre milers de famílies poden patir els efectes que suposaria la supressió d’aquesta normativa.

El conseller comarcal president de la Comissió Informativa de Benestar Social, Pol Altayó, va recordar al Ple: “El treball que s’està fent des del Consell per aplicar la llei 24/2015 en tots els seus aspectes” i va remarcar: “El treball conjunt amb les empreses subministradores de serveis d’aigua, llum i gas i també el treball en xarxa amb els municipis per garantir dret a l’habitatge”. També va destacar que des de l’ens comarcal s’està donant suport als ajuntaments que ja estan negociant cessió de pisos buits per part de grans tenidors. Altayó també va recordar que des del Consell s’ha sol·licitat a la Universitat Autònoma de Barcelona un dictamen per desenvolupar amb garanties la llei 24/2015.

El conseller responsable de les polítiques socials va defensar fermament una llei avançada, que garanteix drets socials i lluita contra un greu problema com és l’habitatge i la pobresa energètica. I va afegir que davant la manca de sensibilitat del govern de l’estat espanyol, ens calen totes les eines per desenvolupar la llei aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya.

Suport a una llei d’aprofitament de l’excedent alimentari

El Ple del Consell Comarcal també va aprovar donar suport a la Proposició de llei d’aprofitament de l’excedent alimentari en els termes que acordi el Parlament de Catalunya. De fet les properes setmanes es debatrà al Parlament aquesta proposició de llei amb la voluntat de legislar els mecanismes necessaris per reduir el malbaratament a partir de la complicitat de tots els agents implicats: productors, distribuïdors, hostaleria, famílies i govern.

Segons la diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya feta l’any 2012 per la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència Catalana de Residus, cada any van a parar a les escombraries l’equivalent a 25,5 dies de menjar, un volum que serviria per alimentar més de mig milió de persones durant un any. S’estima que els consumidors, comerços i restaurants malbaraten el 7% dels aliments adquirits.

El conseller comarcal president de la Comissió Informativa de Benestar Social, Pol Altayó ha destacat: “Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per la gestió de Residus del Vallès Occidental s’han portat a terme experiències d’èxit en la lluita contra el malbaratament i per afavorir l’aprofitament alimentari, com ara el programa Recooperem o l’Acaba’t el plat a casa. En aquests casos hem estat pioners en la voluntat de treball al costat de la societat civil per afrontar aquesta problemàtica, que només podrem combatre des de la responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres, tant des de les administracions com des de cada casa i cada indret, amb una compra i un consum responsable i amb un canvi d’hàbits respecte al valor del menjar que vagi més enllà de contextos econòmics”.

Des del Consell es demana al Govern de la Generalitat de Catalunya que impulsi mesures de col·laboració i cooperació amb totes les administracions públiques, agents i entitats que treballen en l’àmbit alimentari, per a establir acords i circuits, amb garanties per a l’aprofitament dels aliments frescos que s’acaben malbaratant. També es demana al govern que desenvolupi campanyes informatives i de difusió social en els centres escolars de primària i secundària, amb l’objectiu que la ciutadania també es conscienciï de la importància de ser responsables amb el menjar.

El Consell Comarcal s’adherirà al Manifest de Profit que en el marc de la campanya contra el malbaratament alimentari Som gent de profit ha endegat l’Agència Catalana de Residus de Catalunya que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Suport al soterrament de les línies de tren a Montcada i Reixac

El Ple del Consell ha aprovat donar suport a la Declaració de Montcada aprovada pel Comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya i ha reiterat en la demanda d’inversions immediates i urgents que possibilitin el soterrament de la línia de ferrocarril convencional Barcelona-Portbou al seu pas per Montcada i Reixac.

Switch to mobile version