Autor Societat
4 Maig 2016 a 18:00

Les temperatures a l’abril han estat normals

Alguns punts del territori més càlids que altres

Mapa temperatures

Mapa temperatures

Pel que fa a la temperatura mitjana mensual, l’abril s’ha de qualificar de normal a Catalunya, si bé ha estat càlid a punts de la Costa Brava, del Prelitoral, del Prepirineu i el pla de Lleida. En canvi, el mes ha estat fred a les parts més elevades del quadrant nord-occidental del país, a punts de les zones culminants del Prepirineu i la serra del Montnegre, de l’extrem sud de Catalunya i del pla de Lleida (vegeu figura 1).
Aquests valors d’anomalia tèrmica han estat conseqüència, probablement, de la presència de nuvolositat abundant durant el mes que ha atenuat tant l’entrada com la sortida de la radiació, així com del pas de diversos fronts d’origen atlàntic, algun d’ells quals va provocar un flux del sud o del sud-oest a Catalunya.
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han igualat o superat els +1,5 ºC a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Pantà de Siurana
Priorat
+1,6
Barcelona – el Raval
Barcelonès
+1,5
La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa que han igualat o han estat per sota dels -1,0 ºC a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
-1,4
la Tosa d’Alp 2500
Cerdanya
-1,2
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
-1,1
PN dels Ports
Baix Ebre
-1,0
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
-1,0
 
Switch to mobile version