Autor Sanitat
1 Abril 2016 a 18:00

Salut tanca un preacord amb infermeres per disposar d’un decret català sobre indicació autònoma

També per la prescripció col·laborativa de medicaments

Preacord infermeres // Imatge cedida per la Generalitat

Preacord infermeres // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Antoni Comín, i representants del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya han tancat un preacord per tal de disposar d’un decret català que permeti a aquest col·lectiu la indicació autònoma i la prescripció col·laborativa de medicaments i productes sanitaris.

L’entesa suposa avançar en l’empoderament d’aquests professionals, després que l’aprovació d’un Reial Decret estatal que limitava aquesta capacitat deixés els infermers i les infermeres de Catalunya en una situació d’inseguretat jurídica. Una situació que, de no haver estat per la professionalitat d’aquest col·lectiu, amenaçava d’afectar la seguretat clínica dels pacients i de posar en risc el sistema assistencial català i la seva qualitat.
El preacord continua el procés de diàleg iniciat fa mesos entre el Departament de Salut, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i altres representants d’aquest cos professional per fer realitat una normativa pròpia que servirà per protegir-lo i per eliminar qualsevol ambigüitat sobre el seu marc d’actuació.
Els tres principis del preacord
El preacord contempla 3 principis fonamentals. En primer lloc, defensa que no sigui obligatòria una acreditació per a la indicació autònoma de medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica. En segon lloc, pel que fa als que són subjectes a prescripció, s’entén que actualment els equips assistencials de Catalunya treballen seguint uns protocols i guies de pràctica clínica i assistencial que preveuen aquesta capacitat. Per tant, el centre d’aquesta prescripció col·laborativa han de ser aquests protocols i guies, que han de ser identificats pels metges, i que han de ser coneguts i s’han de saber aplicar per part de tots els membres dels equips.
Per últim, implica la creació d’una Comissió de Pràctica Assistencial que haurà de vetllar per complir un doble objectiu: identificar els àmbits en què és necessari disposar d’aquests protocols i garantir que es compleixen les pautes d’harmonització en l’ús i l’elaboració d’aquests protocols. Aquest òrgan estarà format pel Departament de Salut –representat  per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)-, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. També hi haurà, com a observadors, el Consell de la Professió Infermera i el Consell de la Professió Mèdica.
El conseller Comín ha indicat que el decret català en cap cas entra en contradicció amb el marc jurídic vigent, que es redactarà amb voluntat de perviure en el temps i per tal d’apropar la normativa a l’actual pràctica assistencial que es fa a Catalunya. El titular de Salut també ha remarcat que per a fer-ho possible finalment es treballarà amb voluntat d’implicar el col·lectiu mèdic, com a mostra de la intenció que el contingut final del decret es construeixi des del màxim consens i incloent el major nombre d’actors possibles.
Per la seva banda, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i d’Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha destacat que està satisfeta amb el preacord i que pinta molt bé.
Switch to mobile version