Autor Sanitat
28 Abril 2016 a 10:00

Presenten la nova Xarxa Oncològica de Catalunya

Volen situar Catalunya com un referent mundial en l’assistència del càncer

Nou projecte oncològic // Imatge cedida per la Generalitat

Nou projecte oncològic // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat en roda de premsa la nova Xarxa Oncològica de Catalunya, un projecte llargament esperat pels professionals del sector que vol situar Catalunya com un dels referents mundials en l’assistència del càncer. “Volem ser líders mundials i tenim capacitat per ser-ho”, ha reblat.
Durant l’acte de presentació, el conseller ha explicat que aquesta Xarxa Oncològica de Catalunya és un acord estratègic de col·laboració entre dues empreses públiques: l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), basat en models d’èxit implementats en altres països.
L’acord, que liderarà el cap del Servei i director clínic d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Josep Tabernero, permetrà oferir un model d’assistència punter i innovador, centrat en el pacient, integral, multidisciplinari, continu i eficient. A més, suposarà un lideratge clínic potent, gràcies a un model basat en el consens professional i a la capacitat de col·laboració entre els diferents centres.
El conseller de Salut ha insistit: “Amb aquesta xarxa ens posicionem com a país capdavanter a escala mundial en oncologia” i ha desgranat els beneficis que suposarà pels pacients, pels professionals i també per la societat en general. En aquest sentit, Antoni Comín ha explicat que pels pacients la Xarxa Oncològica permetrà l’accés a nous medicaments i a tractaments més innovadors; una atenció més integral i multidisciplinària; més equitat en l’accés a l’alta especialització i una millor qualitat de l’atenció rebuda, amb resultats més bons. El conseller també ha apuntat que pels professionals l’acord implicarà més participació i apoderament; accés a millors pràctiques clíniques; poder treballar amb tractaments més innovadors; tenir un lideratge clínic fort i una professionalització dels professionals d’infermeria. I finalment, per la societat en general, aquesta Xarxa Oncològica suposarà un millor ús dels recursos destinats al tractament del càncer: amb millors resultats en salut amb més eficiència i equitat; atracció d’inversions; captació de fons per a la recerca i augment del teixit productiu; atracció de professionals altament qualificats i situar Catalunya com a un dels referents mundials en l’abordatge del càncer.
L’acord engloba dos hospitals de l’ICS (l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Arnau de Vilanova de Lleida) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que representen prop del 60% de l’assistència del càncer a Catalunya. El conseller ha deixat clar que està garantit l’equitat en l’accés a tots els ciutadans i que tothom es beneficia de la innovació a nivell assistencial. En aquest sentit, el conseller ha fet servir la següent metàfora: “Es bo que hi hagi una flota però es bo que hi hagi un buc insígnia”. A més, Comín ha explicat també que la Xarxa està oberta a més proveïdors i alhora és extensible a altres problemes de salut.
Durant l’acte, Antoni Comín ha destacat que el projecte suposa l’oportunitat d’augmentar la massa crítica necessària per avançar en el tractament del càncer a través de la medicina personalitzada. En la mateixa línia s’ha expressat el Dr. Josep Tabernero, que ha afirmat: “Volem fer un pas endavant en la medicina de precisió”. A més, ha apuntat que sinergies com les que suposa aquesta xarxa donaran més oportunitats per a l’obtenció de resultats en recerca i assistència.
Durant la roda de premsa, la directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal, ha destacat la importància de l’abordatge del càncer ja que aquesta malaltia és un problema sanitari creixent. De fet, es calcula que 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones té probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la vida; i que fins el 2020, els casos de nous càncers augmentaran en els homes un 22,5%, i en les dones un 24,5%.
Però malgrat aquest augment del nombre de casos, Nadal ha destacat que la mortalitat per aquesta malaltia ha disminuït de forma significativa des del 1993. En el cas dels homes, s’ha reduït un 1,3% cada any, i en les dones un 2,1% cada any. En aquest sentit, Cristina Nadal ha assenyalat que cada vegada hi ha més persones que han patit un càncer i que s’han curat, i per tant, que cada vegada som més capaços de cronificar la malaltia i augmentar la supervivència.
La roda de premsa ha comptat també amb la participació del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira; la directora de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Candela Calle; el director de Gestió del Coneixement i Recerca de l’ICO, el Dr. Josep R. Germà Lluch, i el director del Pla Director d’Oncologia, el Dr. Josep Maria Borràs.
Switch to mobile version