Autor Societat
13 Abril 2016 a 14:00

Els Mossos d’Esquadra celebren l’acte nacional del Dia de les Esquadres

En total s’atorguen 235 medalles i cinc plaques commemoratives

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

Mossos d’Esquadra // Imatge del web Flickr

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit l’acte central del Dia de les Esquadres a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Enguany, s’han atorgat 235 medalles i cinc plaques commemoratives a membres del cos de Mossos d’Esquadra (CME), altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en reconeixement a actuacions meritòries.

Aquest any 169 membres del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. També s’ha premiat amb una placa commemorativa la feina de la Divisió de Policia Científica i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Martí.
La Policia Científica ha estat condecorada per haver superat les auditories que li han permès assolir l’acreditació en identificació i detecció lofoscòpica com preveu la normativa ISO/IEC 17025. També han assolit els requeriments de la Decisió marc 2009/905/JAI de la Unió Europea sobre l’acreditació dels prestadors de serveis forenses que realitzen activitats de laboratori.
Els investigadors de l’ABP de Sant Martí han estat reconeguts pels diferents macro operatius que han fet amb èxit, els darrers anys, de manera individual i en col·laboració amb altres unitats del cos.
Medalles entregades
Quant a les medalles, se n’han entregat tres d’or amb distintiu vermell a tres mossos que van patir un accident laboral que ha derivat en una incapacitat total.
Cal dir, ha estat distingit amb una medalla d’argent amb distintiu vermell un agent que va detenir un home que havia atropellat un mosso. L’individu també va ser arrestat per un delicte de robatori i furt d’ús de vehicle, dos homicidis dolosos, conducció temerària, conduir sense haver obtingut mai el permís, atemptat a agents de l’autoritat i per negar-se a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia i drogues.
Una altra acció premiada és la d’un policia que va recolzar una actuació del Grup de Delinqüència Urbana i va perseguir per la zona de la muntanya de Montjuïc a l’autor de diferents robatoris a interior de vehicle. Durant la persecució va patir una lesió greu al genoll.
Ha estat guardonat amb la medalla de bronze amb distintiu vermell al igual que un altre mosso que es va trencar la tíbia durant la detenció d’una persona que va fugir d’un control de trànsit i un agent que va patir una aturada cardíaca en mig de la persecució d’un conductor que també s’havia escapolit d’un control.
D’altra banda, 158 persones del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb la medalla de bronze amb distintiu blau. Entre els premiats hi ha membres de l’Àrea Central de Crim Organitzat, Divisió de Policia Científica, Àrea de Comunicació, Divisió d’Afers Interns, Comissaria General d’Informació, Grup Especial d’Intervenció, Unitat de Subsòl, Unitat Canina i Àrea de Desactivació d’Artefactes Explosius TEDAX-NBQ, entre d’altres.
Cinc mossos de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària han estat reconeguts per la seva participació en les feines posteriors al sinistre de l’avió de la companyia Germanwings ocorregut el 24 de març de 2015.
Així mateix, la desarticulació d’una organització criminal que operava a diverses regions policials amb connexions a Marroc i els Països Baixos ha valgut un reconeixement a dos policies de la Regió Policial del Camp de Tarragona. També han rebut el mateix premi quatre mossos de la Unitat d’Investigació del Baix Penedès que van desarticular una macro organització criminal internacional que es dedicava al tràfic de substàncies estupefaents.
Una altra actuació condecorada és la d’un agent fora de servei que juntament amb el seu germà va salvar la vida de cinc nens i un adult que eren arrossegats per una riera a Cunit.
Dos mossos fora de servei que van atendre una nena de dos anys que no respirava, dos agents que van assistir al part d’una noia que va entrar a la comissaria i dos policies que van salvar la vida d’una persona que estava enfonsada al mar són altres accions policials premiades amb la medalla de bronze.
D’altra banda, dos mossos han estat recordats a títol pòstum amb la medalla de bronze amb distintiu blau: un d’ells va treballar durant 32 anys al cos i l’altre va destacar en la investigació del cas Mercuri.
Agraïments a la col·laboració externa
Durant l’acte el CME ha volgut reconèixer la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública del nostre país amb la concessió de 66 medalles i tres plaques commemoratives.
Aquestes darreres s’han atorgat al cònsol general de Paraguai a Barcelona i degà del cos consolar de Barcelona per la seva col·laboració amb la Policia de la Generalitat. El Banc dels Aliments també ha estat premiat per la seva tasca en defensa dels desfavorits, així com pels seus valors socials, àmbits que lliguen amb la voluntat solidària dels Mossos d’Esquadra.
L’última placa s’ha entregat al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat per la seva col·laboració amb la Direcció General de la Policia des de l’any 1992 en la realització de les proves físiques dels diferents processos selectius que s’han convocat.
El pilot de l’helicòpter dels  ha estat condecorat amb la medalla d’argent amb distintiu blau per evitar un accident amb una gran maniobra després que la nau aèria es quedés sense motor.
El CME també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per efectius de Bombers, Servei Català de Trànsit, Servei d’Emergències Mèdiques, així com membres de policies locals de diferents municipis, el Cos Nacional de Policia (CNP), Guàrdia Civil, l’Ertzaintza, la Policia Foral, la Policia d’Andorra i la Policia Antidroga d’Itàlia.
Destaca la medalla de bronze amb distintiu blau que ha rebut el coordinador francès del Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús, Gilles Sabatier, ja que ha estat una persona activa i disposada a donar resposta a les necessitats de la Unitat de Cooperació Transfronterera de la PG-ME.
Diversos membres de la judicatura i la fiscalia també han rebut un reconeixement durant l’acte.
D’altra banda, la consolessa de França, Edouard Beslay, ha rebut una medalla de bronze amb distintiu blau per la seva disposició a establir llaços d’ajut mutu i d’intercanvi d’informació amb els Mossos d’Esquadra. També ha rebut la mateixa condecoració el cònsol de seguretat de Japó, Mitsuyo Kajita, i el responsable de Seguretat de les Comunitats i Entitats Jueves de Catalunya, Matias Diego Wainsztein Berestovoy.
Cal destacar la condecoració a la presidenta de la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya, Immaculada Fernández Verde, per la tasca desenvolupada i per la seva disposició a col·laborar en la creació dels dos darrers calendaris solidaris del CME.
També han rebut un reconeixement el president del Comitè d’Ètica de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Francesc Torralba Roselló, i el director de la Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso Laso.
El germà del mosso que va ajudar a salvar la vida de cinc nens i un adult que eren arrossegats per una riera a Cunit també ha estat condecorat amb la medalla de bronze amb distintiu blau.
Switch to mobile version