Autor Societat
26 Març 2016 a 10:00

Aquesta propera nit s’avança una hora el rellotge

S’adopta l’horari d’estiu a tota l’ UE

canvi_horari_tcm33-49574

Aquesta propera  matinada, el rellotge s’avançarà una hora i així, a les dues de la matinada, passaran a ser les tres. Aquest canvi, suposa l’inici del període de set mesos d’horari d’estiu per al 2016, és una mesura d’estalvi i eficiència energètica que permetrà estalviar una mitjana d’entre 5 i 6 euros per llar a Catalunya –impostos inclosos-, segons dades de l’ Institut Català d’Energia (ICAEN). En total, el canvi horari generarà un estalvi de 15 milions d’euros –impostos inclosos- a Catalunya.

L’objectiu de la mesura és reduir al màxim la despesa energètica generada per la il·luminació artificial. L’horari d’estiu permet no desaprofitar les hores de llum al matí i allargar el temps de llum natural a les tardes, de manera que el màxim nombre d’activitats diàries es puguin efectuar amb llum natural i es redueixi el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de l’eficiència energètica en els sistemes d’il·luminació domèstics -impulsada per la prohibició de comercialitzar bombetes incandescents i per la progressiva introducció de làmpades LED- ha reduït al 5,7% el pes que l’enllumenat té en el conjunt del consum d’energia a les llars i, per tant, l’impacte econòmic de la mesura.

 Un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. Aquest estalvi es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria. El canvi horari s’efectua de manera harmònica al conjunt de la Unió Europea, com a conseqüència de la Directiva 2000/84/CE.

La matinada del 29 al 30 d’Octubre el rellotge s’ endarrerirà l’hora ara avançada per tornar a l’horari d’hivern

Switch to mobile version