Autor Economia
23 Febrer 2016 a 14:00

Les exportacions catalanes creixen un 6,1% el 2015

Han assolit prop de 64.000 milions d’euros

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay

Exportacions catalanes // Imatge del web de Pixabay

Les exportacions catalanes han crescut un 6,1% el 2015 assolint els 63.839 milions d’euros, la xifra més alta de la història. Un resultat impulsat per l’augment de la base d’empreses exportadores a Catalunya, ja que durant el 2015 també s’ha registrat el nombre més elevat de la sèrie històrica pel que fa a empreses exportadores regulars, amb un creixement del 3% i assolint les 16.422 companyies.

Cal dir que són empreses catalanes que han venut a l’exterior els darrers 4 anys de manera consecutiva i que ja representen el 34,4% del total de l’Estat espanyol.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, també ha volgut subratllar: “És el cinquè any que, de manera consecutiva, s’està produint rècord d’exportacions”. Un fet que posa de manifest, per Baiget, que la indústria catalana ha interioritzat que les exportacions no són una via d’escapament quan cau el mercat intern, sinó que són una estratègia de competitivitat i una aposta estructural i consolidada. El conseller ha volgut destacar: “Totes les demarcacions catalanes augmenten exportacions, una notícia molt positiva i que una de cada tres empreses de l’Estat espanyol que exporten de manera regular és catalana”.

Baiget també ha explicat que, de l’increment d’exportacions del 2015, un 15% és resultat del foment de les exportacions per part d’ACCIÓ. El Govern estima que els projectes d’internacionalització d’empreses catalanes gestionats per ACCIÓ han suposat la creació de 2.100 llocs de treball.

El suport de la Generalitat s’articula mitjançant les 36 Oficines de Comerç i d’Inversions al món, que ofereixen cobertura a més de 90 mercats. Una xarxa que aquest 2015 ha intensificat les seves actuacions amb l’obertura de les oficines de Panamà i Boston (Estats Units) i amb la consolidació de les d’Accra (Ghana) i Tel Aviv (Israel).

Els serveis més demanats per les empreses catalanes han estat la cerca de canals de comercialització, la participació en missions comercials, la presència en plataformes empresarials a les oficines i el seguiment d’agendes de contactes i clients.

La Generalitat dóna suport a l’empresa catalana en totes les fases del procés d’internacionalització: iniciació a l’exportació, consolidació i diversificació internacional i implantació a l’estranger.

La forma més sòlida d’internacionalitzar-se és la inversió directa a l’exterior, i un 20% dels projectes gestionats per ACCIÓ el 2015 han estat d’aquesta tipologia.

D’altra banda, aquest 2015 s’han acreditat 62 entitats com a Agents de Suport a la Internacionalització amb l’objectiu d’impulsar la coordinació i les col·laboracions entre els organismes públics i privats de Catalunya que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos de sortida a l’exterior.

El creixement del 6,1% de les exportacions catalanes el 2015 s’ha situat per sobre dels increments registrats en el conjunt de l’Estat espanyol (4,3%), al de la mitjana de la zona euro (4,2%) i al de països de referència com França (4%) o Itàlia (3,7%), per exemple. De fet, durant el 2015 les exportacions han augmentat a les quatre demarcacions catalanes:

 L’increment de les exportacions catalanes el 2015 s’ha reforçat per les vendes a l’exterior del mes de desembre, que han arribat als 5.092 milions d’euros, un creixement del 6,9% en termes interanuals.  Es tracta de la xifra més alta d’un mes de desembre de tota la sèrie històrica.

Switch to mobile version