Autor Economia
1 Desembre 2015 a 10:00

La competitivitat en preus de la indústria catalana millora en 2,2 punts interanuals

Respecte als mercats europeus la competitivitat empitjora 0,2 punts

Índex competitivitat // Imatge de la Generalitat

Índex competitivitat // Imatge de la Generalitat

L’índex de competitivitat en preus de la indústria manufacturera catalana en relació amb els països industrialitzats, al segon trimestre del 2015, presenta una evolució favorable en termes interanuals, amb una millora de 2,2 punts percentuals, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement. Aquesta millora de competitivitat es produeix per la depreciació de l’euro respecte dels principals socis comercials.

L’evolució favorable del tipus de canvi ha contrarestat la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials respecte del conjunt dels països industrialitzats. El component nominal ha millorat, ja que l’Índex disminueix 4,2 punts percentuals al segon trimestre del 2015 en relació amb el mateix període de l’any anterior. Pel que fa el component dels preus industrials ha empitjorat i ha registrat un augment de l’índex de 2,2 punts percentuals.

Per àrees geogràfiques, l’evolució interanual de l’indicador de competitivitat en preus mostra una evolució molt favorable respecte dels nous països industrialitzats d’Àsia, de 11,4 punts percentuals i una millora en els països desenvolupats, d’1,4 punts.

En ambdós casos, l’evolució dels tipus de canvi contraresta la pèrdua de competitivitat del component dels preus industrials. D’altra banda, la competitivitat respecte als mercats europeus empitjora 0,2 punts i també ho fa respecte als mercats de la zona euro (1,3 punts) per l’evolució del component preus.

Switch to mobile version