Autor Societat
25 Novembre 2015 a 14:00

Les persones sordes ja poden contactar amb el 112 a través del mòbil

Es basa en pictogrames de les principals i més comunes emergències 

App 112 // Imatge cedida per la Generalitat

App 112 // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Interior, Jordi Jané, el director d’Empreses i Administracions Públiques de Telefónica a Catalunya, Enrique Santiago,  el president de la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS), Raimon Jané, i el director d’Administracions Públiques de Telefonica Catalunya, Mariano Yagüez, han signat un conveni de col·laboració per a la distribució de l’app per a telèfons intel·ligents que permet a les persones sordes contactar fàcilment amb el telèfon d’emergències 112.

El conseller Jané ha destacat: “La gran tasca de l’ACAPPS a favor de les famílies que tenen aquest repte a la vida d’haver de comunicar-se de manera diferent” i ha reiterat: “Els poders públics tenen la responsabilitat d’avançar per aconseguir una millor integració proporcionant els instruments necessaris per fer-ho, com és el cas d’aquesta app”.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes, Raimon Jané, s’ha mostrat molt satisfet de poder participar en aquesta iniciativa i ha volgut remarcar la importància del que suposa la comunicació de les persones sordes en igualtat de condicions en un tema tan rellevant com és la seguretat.  Ramon Jané ha dit: “Nosaltres com a federació hem d’ajudar a fer visibles a la gent que té aquesta dificultat que sovint és invisible per a la societat”.

Mariano Yagüez, director d’Administracions Públiques de Telefonica Catalunya ha destacat: “La valentia de la Generalitat en ser la primera comunitat autònoma que va voler provar aquesta app”.

L’app està basada en pictogrames que recullen les principals i més comunes emergències que fan que els ciutadans truquin al Telèfon 112. En el marc del conveni, la Federació ACAPPS serà l’encarregada de fer la distribució limitada de l’app de manera gratuïta dins del col·lectiu de persones sordes de Catalunya i, dins dels seus àmbits d’actuació, a fer difusió de l’app i promoure’n la utilització.

L’app funciona de la següent manera, un cop una persona sorda que tingui instal·lada l’aplicació pateixi o sigui testimoni d’una urgència com pot ser un accident de trànsit, delicte, incendi o una urgència mèdica, haurà de prémer el botó Avisar 112 que apareix en cada pictograma.

L’aplicació geolocalitza la posició del telèfon mòbil al territori i permet avisar al 112, surt una pantalla amb les dades introduïdes prèviament o les que vulguem introduir. En aquell moment ja podem avisar directament al 112 prement Avisar 112.

Aquesta aplicació per a mòbils permet que l’usuari hagi carregat prèviament dades d’interès per a emergències que puguin afectar-lo, com dades personals, de salut o dades personals de aquí avisar en cas d’accident.

Els operadors dels centres del telèfon d’emergències 112 reben una alerta en pantalla en forma de missatge escrit que indica: la posició geogràfica de la persona que truca al 112, el telèfon des d’on truca, les dades introduïdes prèviament si és el cas i el tipus d’emergència del que es tracta en funció del pictograma escollit per l’usuari. Aquesta app permet també mantenir una conversa breu a través de missatge de text.

A la signatura també hi ha assistit el director del Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya CAT112, Federic Adan. 

Switch to mobile version