Autor Economia
14 Octubre 2015 a 15:00

Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze impulsen un projecte conjunt per optar a fons europeus

L’aposta conjunta és el disseny en sistemes industrials

Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze impulsen un projecte conjunt per optar a fons europeus // Imatge cedida per l'Ajuntament de Barberà

Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze impulsen un projecte conjunt per optar a fons europeus // Imatge cedida per l’Ajuntament de Barberà

Els ajuntaments de Sabadell, Barberà, Castellar i Sant Quirze impulsen un projecte per alinear-se en una mateixa direcció i concretar part de l’estratègia de futur del territori i optar a fons europeus. L’aposta conjunta se centra en el disseny en sistemes  industrials.

Aquests 4 consistoris, conjuntament amb els agents locals, han treballat per identificar l’especialització econòmica amb millor potencial d’innovació i més opcions per accedir als  fons europeus de cohesió 2014-2020, que estan adreçats a millorar el desenvolupament econòmic i la competitivitat territorial. El disseny en sistemes industrials ha estat identificada com la millor aposta.

Aquesta estratègia territorial de futur s’ha presentat recentment davant representants d’empreses, universitats, agents d’innovació i associacions empresarials. De fet, la seva participació és destacable ja que a través de projectes concrets duts a terme per part de les empreses, entitats i centres tecnològics es podrà accedir a aquests fons europeus.

Aquesta aposta pel disseny en sistemes industrials es va presentar divendres passat en el marc d’una reunió celebrada divendres a Fira Sabadell i que va comptar amb la participació de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i l’alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster, així com els regidor de Nova Economia de Sabadell, Albert Boada; el tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Economia i Serveis Interns de Sant Quirze del Vallès, Albert Falgueras; i la regidora de Desenvolupament Econòmic de Castellar del Vallès, Anna Màrmol.

La definició d’aquesta especialització és una condició imprescindible per presentar-se a la propera convocatòria d’ajuts en el marc de l’Estratègia d’Especialització Intel—ligent en Investigació i Innovació o RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy) de  la Comissió Europea. A la pràctica, els projectes d’especialització RIS3 constituiran una eina fonamental per a la distribució dels fons europeus i serà una condició perquè cada regió pugui ser-ne beneficiària.

La Unió Europea va demanar a tots els governs regionals, entre ells el de Catalunya, que elaboressin la seva estratègia regional d’innovació per a l’especialització intel·ligent per accedir als nous fons europeus elaboressin. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya va elaborar el RIS3 CAT, on defineix el marc estratègic d’aquesta especialització. Els sectors líder definits per la Generalitat han estat: alimentació, energia i recursos, sistemes industrials, indústries relacionades amb el disseny, indústries relacionades amb la mobilitat sostenible, indústries de la salut, i indústries basades en l’experiència.

Diferents àrees del territori, mitjançant els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), escolliran quin d’aquests sectors o àmbits definits per la Generalitat defineixen millor el seu ADN i poden contribuir a la transformació el territori sobre un model de creixement econòmic intel·ligent i integrador.

Com a administració amb competències per encapçalar un projecte específic pel territori, des de l’Ajuntament de Sabadell, conjuntament amb Barberà del Vallès, Castellar del Vallès i Sant Quirze del Vallès, s’ha fet una aposta conjunta.

 

Switch to mobile version