Autor Societat
3 Octubre 2015 a 16:00

Espanya ha de reduir a menys de 5 milions el nombre de persones en risc d’exclusió social pel 2030

Segons l’informe d’Oxfam Intermón i UNICEF Comitè Español

Exclusió social // Imatge del web de Oxfam Intermón

Exclusió social // Imatge del web de Oxfam Intermón

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible que s’aprovà en l’Assemblea General de Nacions Unides, del 25 al 27 de setembre, estableix un programa d’acció que compromet a tots els països del món a complir unes metes durant els propers quinze anys.

Per això Oxfam Intermón, amb el suport d’UNICEF Comitè Español, ha presentat l’informe Espanya enfront dels reptes de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible, amb l’ objectiu és proposar als partits polítics una sèrie de mesures per fer efectiva la posta en marxa de l’Agenda 2030.

La universalitat de l’agenda obliga a Espanya a complir amb aquests objectius i amb les seves metes i el seu punt de partida no és molt encoratjador. En 2014 el 29,2% de la població espanyola estava en risc de pobresa i exclusió social; d’ells un 35,8% eren menors de 18 anys, segons dades oficials.

Les mesures d’austeritat realitzades en salut i educació han tingut un impacte negatiu, en particular en els grups més vulnerables. La bretxa salarial de gènere és de les majors de la Unió Europea i la implementació del protocol de Kyoto en l’emissió de gasos hivernacle ha tingut un feble recorregut. A més, Espanya està a la cua del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament per l’estrepitosa caiguda de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) amb solament el 0,14 per cent del PIB.

Segons l’informe, el nostre país hauria de reduir a la meitat els nivells de pobresa per 2030, respecte als de l’any 2000, i aconseguir la meta de menys de 5 milions de persones en risc de pobresa i exclusió social per poder complir amb l’agenda d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

L’Agenda 2030 planteja per primera vegada un objectiu de reducció de la desigualtat que tots els països han d’aconseguir i que suposa que per a l’any 2030 un país com Espanya ha d’aconseguir que el 40%de la població més pobra tingui més riquesa que el 10% de la població més rica. Per aconseguir-ho, les organitzacions proposen mesures fiscals progressives on paguin més els rics i les grans empreses, i mesures salarials orientades a reduir la bretxa salarial entre els salaris més alts, els mitjans i els baixos.

Espanya també té el deure assegurar que els països en desenvolupament comptin amb els recursos i les polítiques que facilitin el compliment d’aquesta Agenda, per la qual cosa ha d’engegar mesures per lluitar contra la pobresa, la desigualtat i per la sostenibilitat fora de les nostres fronteres. Per tant, ha de revertir el procés de debilitament de la política de cooperació per al desenvolupament, tan essencial per a la consecució dels ODS als països en desenvolupament. El ODS 17 estableix la necessitat d’incrementar l’ajuda al desenvolupament fins al 0,7% del PIB.

El Director d’Oxfam Intermon, Chema Vera, declara: “És un moment històric perquè Espanya i el nou Govern que surti de la urnes plantegi un pla d’acció d’implementació d’aquesta agenda que marqui indicadors concrets per reduir la pobresa i la desigualtat a nivell domèstic, però també que prioritzi la contribució del nostre país al fet que els països en desenvolupament puguin arribar a aquests objectius”, a més, afegeix: “Per a això en necessari un major compromís de fons i garantir una governabilitat internacional més justa”.  

El director executiu d’UNICEF Comitè Español, Jaume Martos,  afirma: “Invertir en la infància és imprescindible”, també, “no solament per garantir el benestar i els drets dels nens avui, sinó també per assegurar el futur de les societats, com reconeix l’Agenda 2030”. Això suposaria: “Augmentar la inversió pública a Espanya en polítiques de protecció social de les famílies i la infància, que actualment és l’1,4% del PIB, i aproximar-la a la mitjana de la Unió Europea (2,2%) en 2020”.

Els governs del món, inclòs el d’Espanya, hauran d’aplicar l’Agenda 2030 en les seves polítiques domèstiques i de la cooperació internacional per aconseguir els 17 *ODS i les 169 metes, i generar així millors oportunitats i benestar per a tots.

El nou Govern que surti de les urnes al final d’aquest any haurà de definir un full de ruta referit a l’Agenda 2030, amb una concreció dels compromisos per a la legislatura.

Switch to mobile version