Autor Societat
1 Setembre 2015 a 10:00

Salut s’uneix al Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi

La commemoració vol conscienciar el món que aquestes morts es poden prevenir

Drogues // Imatge del web Torange

Drogues // Imatge del web Torange

El Departament de Salut s’ha sumat un any més a la commemoració del Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de prevenir les sobredosis i la necessitat que les persones afectades sàpiguen què han de fer mentre esperen una ambulància en cas d’haver-ne patit una.

La Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, juntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha format un total de 5.677 pacients i 1.229 professionals amb un programa dissenyat per al reconeixement, la prevenció i l’actuació davant d’una sobredosi per opiacis –com l’heroïna o la morfina–, o per psicoestimulants –com la cocaïna o les amfetamines.

Als usuaris de drogues que han assolit la formació en aquest programa se’ls distribueix una farmaciola  d’actuació per utilitzar-la en cas d’emergència. Entre d’altres elements, el lot conté dos vials de naloxona, un fàrmac segur que s’ha d’administrar com a antídot en cas de sobredosi per opiacis mentre arriba el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Des que es va iniciar el programa, l’any 2009, ja s’han distribuït un total de 8.174 lots.

Aquest programa s’ha implementat amb èxit en tots els centres de reducció de danys, en el 36% dels centres de tractament ambulatori a les drogodependències i en el 88% de les comunitats terapèutiques a Catalunya. A banda d’aquest programa, a Catalunya també s’apliquen altres mesures destinades a disminuir la mortalitat per sobredosi i l’eficàcia de les quals tenen una evidència científica important, com els programes de metadona i les sales de consum supervisat.

 

Les sobredosis, juntament amb les malalties infectocontagioses, com la sida i les hepatitis, són les principals causes de mortalitat entre els consumidors de drogues a Europa. La commemoració del Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi suposa una oportunitat per sensibilitzar la comunitat mundial del fet que  Les morts per sobredosi es poden prevenir, així com també per disminuir l’estigma associat al consum de drogues.

Switch to mobile version