Autor Societat
8 Setembre 2015 a 10:00

Salut recomana collir i consumir els bolets que se sàpiguen identificar

La majoria d’intoxicacions es produeixen per confusió

Collita bolets // Imatge del web de Wikipedia

Collita bolets // Imatge del web de Wikipedia

Moltes persones surten a recollir bolets als boscos però les persones han de conscienciar-se de la importància de collir i consumir només aquelles bolets que se sàpiguen identificar i que presentin un bon estat de conservació, tal com ha advertit l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

 

En aquest sentit, el desconeixement i la confusió de bolets tòxics amb altres espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions. Des de l’any 2010 fins a l’any passat s’han notificat 30 brots d’intoxicació per bolets a l’ASPCAT, amb 92 persones afectades, 23 hospitalitzades i 3 defuncions. A més, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 190 persones per aquest motiu.

L’ASPCAT també alerta que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error a l’hora d’identificar-los. Així, si es necessita ajut per fer-ho, més que guiar-se a través de fotografies i làmines, el més aconsellable és consultar un expert i, en cas de dubte, rebutjar sempre collir el bolet.

Es recomana que no es cullin aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials, ja que poden acumular metalls pesants i altres components químics. Per últim, en cas que es  presentin símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits.

Switch to mobile version