Autor Cultura
11 Setembre 2015 a 10:00

11 de setembre, la Diada de Catalunya

Es recorda l’abolició de les institucions i llibertats civils catalanes

11 de setembre de 1714 // Imatge del web 11setembre1714.org

11 de setembre de 1714 // Imatge del web 11setembre1714.org

Carles II, el monarca de la corona espanyola (Corona de Castella i Catalanoaragonesa), va morir l’any 1700 sense descendència. Els dos candidats eren Carles d’Àustria i Felip d’Anjou de França i aquest últim era el que va aconseguir la corona. Gran part de països europeus van formar la Gran Aliança per donar suport al possible regnat de Carles. Temien que Felip V regnés i formés un bloc entre Espanya i França. El 1702 van declarar la guerra als Borbons francesos i espanyols: s’iniciava la Guerra de Successió. Les tropes de la Gran Aliança van desembarcar a Catalunya i València el 1705; les dues comunitats, juntament amb Mallorca i Aragó, es van unir a l’aliança en favor de Carles III.

L’any 1707, l’exèrcit hispanofrancès, liderat pel duc de Berwick, va derrotar les tropes aliades en la batalla d’Almansa. Cal sumar-hi la mort de l’emperador Josep, germà de Carles, que va fer que la situació a la corona hispànica perdés importància. Així, l’any 1713 Anglaterra i Portugal van signar el Tractat d’Utrech on es convenia una suspensió d’armes.

Mallorca i Catalunya van oposar resistència sense suport exterior contra les tropes borbòniques. El dia 11 de setembre de 1714 l’exèrcit va acabar amb aquesta resistència després de nombroses baixes provocades pels combatents barcelonins des de les trinxeres. El dia 11 les tropes de Berwick van entrar a la ciutat i els carrers es van omplir de confrontacions. El general, quan va veure que la guerra estava guanyada, va demanar als catalans una rendició incondicional, però Rafael Casanova no li va atorgar. El dia 13 de setembre no van poder fer res per evitar l’entrada de més tropes. Unes tropes que van trencar el pacte de respectar la vida i la llibertat dels combatents.

Les conseqüències per Catalunya van ser devastadores: supressió del català en l’àmbit institucional, abolició de la Generalitat i el Consell de Cent o la centralització de la recaptació d’impostos.

Així doncs, l’11 de setembre  es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes.

 

Switch to mobile version