Autor Societat
7 Agost 2015 a 14:00

Sabadell participa en el projecte europeu DEMOWARE per potenciar l’ús d’aigües residuals

Hi participen organismes de 10 estats

Depuradora de Sabadell - Riu Sec // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Depuradora de Sabadell – Riu Sec // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Sabadell, en col·laboració amb Aigües Sabadell, està participant en un projecte europeu de recerca i desenvolupament que té com a objectiu impulsar l’ús de les aigües regenerades.

DEMOWARE, que així s’anomena el projecte, vol incrementar la disponibilitat d’aigua a partir de la superació de les principals barreres tecnològiques, socials i econòmiques que limiten la implantació de l’ús de les aigües regenerades. En aquest sentit es duran a terme demostracions dels diferents usos d’aquestes aigües per a fomentar-ne el seu ús i sensibilitzar  la societat sobre les seves múltiples aplicacions. Compta amb la participació de 27 organismes capdavanters en tecnologia i recerca de l’aigua de 10 estats: Espanya, França, Israel, Alemanya, Holanda, Itàlia, Regne Unit, Suïssa, Bèlgica i la República Txeca. El pressupost del projecte és de més de 10 milions d’euros.

L’Ajuntament de Sabadell participa en aquest projecte cedint les aigües que l’Estació depuradora d’aigües residuals de Sabadell-Riu Sec regenera i que procedeixen del tractament de bioreactors de membranes. A més, cedeix les instal·lacions a  Aigües Sabadell per a prendre part activament en el disseny d’un conjunt de xarxes de distribució pilot d’aigües regenerades així com en la planificació de les proves que caldria desenvolupar.

Aquest assaigs tenen per objectiu determinar la qualitat de l’aigua en diferents condicions de tractament i operació.

El tinent d’alcalde de Sostenibilitat i Territori, Maties Serracant, comentava quela participació en aquest projecte és per a Sabadell una bona oportunitat tant per compartir experiències i maneres de treballar amb altres territoris com també per donar un pas endavant pel que fa a la sensibilització del conjunt de la població a l’entorn de les possibilitats que ofereixen les aigües regenerades. Aquestes aigües tenen ja diversos usos a la ciutat, però a través del projecte serà possible que en tinguin encara molts més i que aconseguim, així, un major estalvi d’aigua i de recursos energètics i econòmics”.

Potenciar les aplicacions 

Des de fa més de 5 anys l’Ajuntament de Sabadell, en col·laboració amb Aigües Sabadell, ha apostat per potenciar les aplicacions d’aigua regenerada procedent de depuradora. En l’actualitat disposa d’una de les xarxes urbanes més grans de l’Estat, amb 43 kilòmetres lineals de xarxa que és abastida mitjançant aigua procedent de depuradora, de pous i de mines  d’aigües subterrànies.

Per això, amb l’objectiu de rebaixar substancialment el consum d’aigua potable i possibilitar l’ús de les aigües regenerades per al reg de zones verdes públiques i privades, neteja de carrers, descàrrega dels aparells sanitaris i possibles usos industrials, l’any 2014 es va aprovar el  Pla Director d’utilització d’aigües externes a la xarxa de distribució d’aigua potable (període 2014-2024) i d’aquesta manera dotar la ciutat de la xarxa d’aigua no apta per al consum humà.

 

Switch to mobile version