Autor Sanitat
11 Agost 2015 a 14:00

Quatre falses creences sobre les toxiinfeccions alimentàries a l’estiu

L’ASPCAT les desmunta

Maonesa // Imatge de enciclopediadegastronomia.es

Maonesa // Imatge de enciclopediadegastronomia.es

Durant els mesos de calor es concentren el 60% dels brots de toxiinfeccions alimentàries (TIA), les patologies que es produeixen per la ingestió d’aliments contaminats amb agents biològics o les seves toxines, ja que la calor afavoreix el creixement de microorganismes.

Tot i que això es sabut per la gent, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)ha volgut desmuntar les falses creences en relació amb aquesta qüestió.

Atès el gran nombre de casos que s’hi generen, les TIA no només s’originen als restaurants. Entre el 30 i el 50% de les TIA es produeixen en l’àmbit domèstic. A més, hi ha un gran nombre no identificat, ja que no han estat consultats al metge i per tant no han estat declarats.

És fals que els aliments contaminats facin mala olor, tinguin mal gust o mal aspecte ja que la majoria de microorganismes patògens poden multiplicar-se sense alterar l’aliment.

També és fals pensar que els aliments sobrants d’àpats anteriors perquè continuïn sent aptes per al consum només calgui escalfar-los una mica. En aquest sentit, l’aliment pot contaminar-se i, en funció de la temperatura de conservació, presentar un creixement de microorganismes suficient per provocar una TIA. Per tant, el millor seria conservar-los refrigerats el mínim temps possible o congelar-los i, en cas d’aliments cuinats, tornar-los a escalfar a 70 ºC per eliminar-ne la possible càrrega microbiana.

Finalment, també és fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus eviti el risc de TIA. Tot i la seva acidesa, no eviten el creixement microbià i per tant no ofereix garanties de seguretat alimentària.

Netejar, separar, coure i refredar

El temps que es triga a consumir el menjar i la temperatura a la qual es conservi hi tenen un paper clau. Per tant, la millor recomanació per aquells que s’enduen el dinar a la muntanya o a la platja és refrigerar l’aliment per sota de 7 ºC i, si s’ha de guardar més d’una hora, preferiblement per sota de 4 ºC.

A més, cal recordar les quatre normes bàsiques de seguretat alimentària dels menjars preparats: rentar-se les mans, netejar estris, superfícies i aliments; separar els aliments crus dels cuinats, i també utilitzar estris diferents per manipular els uns i els altres; coure suficientment els aliments i reescalfar correctament el menjar sobrant; i refredar tan aviat com sigui possible els aliments cuinats, ja que no és recomanable mantenir-los a temperatura ambient durant més de dues hores.

Switch to mobile version