Autor Societat
8 Agost 2015 a 14:00

Cecot Formació valora la cultura de la seguretat viària

La incorporarà a la política de prevenció de riscos laborals de les empreses

Gràfic del Servei Català de Trànsit // Imatge cedida per Cecot Formació

Gràfic del Servei Català de Trànsit // Imatge cedida per Cecot Formació

Cada any es produeixen a Catalunya més de 10.000 víctimes per accident de trànsit en els desplaçaments d’anar o tornar de la feina; les dades reflecteixen una problemàtica que demana polítiques d’actuació concretes per protegir als treballadors. Per aquest motiu, el nou Pla Estratègic 2014-2016 del Servei Català de Trànsit defineix en els seus objectius un pla de formació en seguretat viària per a la prevenció de riscos en l’entorn laboral.

Cecot Formació ha format durant l’últim any a 225 alumnes en ACCIÓ DE TRÀNSIT (SEGURETAT VIÀRIA LABORAL), formació subvencionada pel Consorci de la Formació Contínua de Catalunya i pel Ministerio de Empleo i Seguretat Social i que pretén sensibilitzar al treballador sobre el risc d’accidents de trànsit en els trajectes d’anada i tornada de la feina, per a l’adquisició d’uns hàbits de mobilitat més segura.

Lluís Coll, el formador d’aquests cursos de Seguretat Viària Laboral, a part de la seva experiència i formació en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals, ha realitzat una formació específica al Servei Català de Trànsit que l’acredita per impartir aquesta formació: “aquesta formació suposa un benefici per a l’alumne i per a l’empresa”, afirma.

Per una banda, “l’alumne pren consciència de la problemàtica que existeix entorn la sinistralitat laboral, i se’l sensibilitza per a què canviï els mals hàbits tant en la conducció de vehicles (cotxe, motocicleta o bicicletes) com en els trasllats a peu”. Per altra banda, aquesta formació compleix dues funcions importants per a l’empresa “ja que segons la Llei de prevenció de riscos laborals 31/1995, l’empresari té l’obligació de vetllar per la salut laboral dels treballadors, entenent-la com un equilibri físic, psicològic i social, i la formació i la informació és una de les eines fonamentals de les quals disposa”. De manera secundària també beneficia a l’empresa perquè implica “una disminució dels costos per absentisme laboral a conseqüència dels accidents in itinere o en jornada laboral”.

Coll destaca també “l’alarmant nombre de víctimes d’accident relacionades amb els desplaçaments casa-feina / feina-casa, això ha propiciat aquest pla per part del Servei Català de Trànsit, que busca conscienciar al nombre més gran possible de treballadors i empreses amb l’objectiu de reduir o, a ser possible, eliminar aquests accidents”. Un altre aspecte que es ressalta en aquesta formació és “la conscienciació també dels vianants, ja que s’estima en un 40% el nombre d’atropellaments que estan relacionats amb els mals hàbits i distraccions dels vianants”.

Eulàlia Martínez, directora de Cecot Formació, opina sobre els cursos de Seguretat Viària Laboral que “impartir una formació d’aquestes característiques pren sentit si es tenen en compte les dades del Servei Català de Trànsit, en les quals es veu que el 2014 va augmentar un 7% els accidents laborals in itinere i in mission, i és de vital importància incorporar la cultura de la seguretat viària com una pràctica en la política de prevenció de riscos laborals en benefici tant del treballador com de l’empresa”.

Switch to mobile version