Autor Societat
21 Agost 2015 a 10:00

Catalunya es reuneix amb Brussel•les per millorar el coneixement que té del sector agrari

També han

Reunió a Bruussel·les // Imatge cedida per la Generalitat

Reunió a Brussel·les // Imatge cedida per la Generalitat

Davant la crisi de preus en la cadena de valor alimentària, el secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Elorduy, el director general d’Alimentació, Qualitat, i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i el representant permanent del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj, s’han reunit a Brussel·les amb el Head of Unit State Aid i Industrial Restructuring de la DG Competiton, Joachim Lücking.

El secretari general d’Agricultura,  Josep Maria Elorduy ha explicat: “La primera intenció que teníem a l’hora d’apropar-nos a la comissió europea és posar de manifest  l’interès del govern de la Generalitat en plantejar una sèrie de problemes que afecten a casa nostre en un àmbit que té capacitat i competències per solucionar-los. En aquest moment, la part que ens afecta són els problemes relacionats amb la determinació dels preus  en dos àmbits com el de la llet i la fruita dolça. Hem cregut convenient presentar-nos davant de la comissió, en aquest cas, de la direcció general de la competència, i plantejar els problemes que portem des de casa, des de Catalunya,  i afecten al sector, a fi de trobar possibles solucions”. 

A més ha afegit: “Els hi hem plantejat els neguits dels nostres productors i ens han obert les portes a fer-los arribar aquella informació que considerem rellevant per tal que puguin enriquir el seu coneixement i puguin prendre les decisions des de l’àmbit europeu, que es considerin més oportunes. Ha estat un molt bon primer contacte i la intenció es fer-ho de forma constant i permanent. Iniciarem una sèrie d’activitats per millorar el coneixement que Europa té de la nostra agricultura, ramaderia i de la nostra pesca”.

 

En quan a possibles solucions, Elorduy ha dit: “Els responsables de la comissió estan en un moment delicat, perquè estan començat a construir la resposta a un problema que no es català, ni tan sols nacional, de cap de país, sinó que afecta al conjunt global de la Unió Europea. Tanmateix, que han trobat interessant el nostre interès pel problema i que poguéssim ser aportadors d’informació real des del territori, des dels punts de producció, per tal de tenir una visió més complerta i a partir d’aquí  prendre decisions més ajustades al mercat”.

 

El secretari general ha expressat que es senten responsables de ser “la veu dels productors catalans, en l’àmbit de l’agricultura, la ramaderia, la pesca i boscos, ser altaveu d’allò que està  passant a Catalunya. Ens han reconegut com agents actius de construir el coneixement que han de tenir les autoritats europees respecte el projecte europeu que em de  construir entre tots, i tornem molt contents de poder donar la nostra visió sobre aquests conflictes generalitzats, perquè és diferent un productor que està a Bèlgica que un de casa nostra, el models d’explotació són diferents. Tenir-nos com a interlocutors. Ha sigut un acord mot interessant i ens sentim obligats a fer-lo servir correctament.”

Pel que fa a la fruita, el secretari han afirmat:  “Hem exposat el greuge que va manifestar una part de la producció a Catalunya. I a partir d’aquí hem obert una nova via de comunicació, per tal que els fem arribar les evidències que posin aquest problema damunt la taula de la comissió de la competència,  i s’han mostrat disposats  a analitzar qualsevol situació que considerem que no es faci d’acord amb allò que hauria de ser. Són situacions que tenen una visió subjectiva per part d’alguna d’aquestes vàlues da la cadena alimentària, i entre tots hem de fer aflorar allò que es més objectiu i crec que estan disposats a treballar-hi”. 

Switch to mobile version