Autor Societat
2 Agost 2015 a 09:30

Amb l’estiu….arriben les meduses

Com actuar si et pica una medusa

Medusa // Imatge de medusapedia.com

Medusa // Imatge de medusapedia.com

Les meduses són animals marins que viuen en agües obertes. Són animals que neden molt lentament i a les estacions de primavera i estiu són arrossegades pels corrents cap a les costes.

Aquest animals, encara que estiguin morts, si es toquen injecten a la pell una substància que produeix coïssor. La seva picada produeix una sensació similar a una cremada i causa una erupció a la pell urticariforme o vesiculosa. Tot i que el la reacció local desapareix als pocs dies, en alguns casos el dolor pot perdurar durant setmanes.

La picada es produeix quan els tentacles entren en contacte amb la pell i els petits dards (nematocists) s’activen. Si la pell és relliscosa i no genera resistència, els dard no es poden clavar i deixar anar el seu verí. És per aquest motiu que una crema molt greixosa pot ser una mesura preventiva.

Altres mesures preventives serien les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal o les samarretes tècniques.

Els estudis indiquen que les cremes antimedusa són més efectives que les que no ho són, però alhora, si la crema que no ho és, és aplicada correctament la seva capacitat de protecció contra les picades de medusa son semblant al de les cremes antimedusa.

Les reaccions de les persones davant una picada de medusa varien molt segons si la persona es al·lèrgica, atòpica, pateix asma, malalties cardiovasculars o és un nen. També és molt important la superfície corporal que pateix la picada, l’espècie de medusa o la zona del cos.

 

Que cal fer si et pica?

Sortir de l’aigua i no rascar-se la zona afectada.

Retirar la pell la resta de tentacles si són visibles.

Rentar la ferida amb aigua de mar, amoníac o orina humana.

Omplir una bossa amb gel i aplicar-la el més aviat millor durant 5 minuts, i si no es deté la coïssor, durant 5 minuts més. Mai aplicar directament el gel.

Per evitar la infecció de la ferida s’aconsella aplicar una antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 cops al dia.

Switch to mobile version