Autor Societat
23 Juliol 2015 a 14:00

Entitats del Tercer Sector Social de Sabadell intensifiquen la seva activitat

Vàlua atén 10.000 persones més respecte el 2012

Presentació Vàlua

Presentació Vàlua // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Cada vegada més persones en situació d’alta vulnerabilitat que s’adrecen a Vàlua (entitats de la Plataforma del Tercer Sector de Sabadell) per sol·licitar serveis i suport. El 2014 les entitats van atendre més de 30.000 persones, 10.000 més que el 2012. Un augment del 33% malgrat la disminució dels ingressos de les entitats a Vàlua. L’augment es concentra a atendre situacions d’emergència social, que s’han doblat respecte a anys anteriors.

Les dades de la memòria van fer-se públiques  ahir en el decurs d’un acte que va comptar amb la participació d’Albert Boada, regidor de Nova Economia, i de Lidia Gil i Fran Cegarra, representants anuals de Vàlua. Segons Albert Boadala importància del treball de les entitats i el tercer sector és vital, però no ha de fer que l’Administració se’n desentengui, del que es tracta és de coordinar esforços per assolir un reequilibri en el repartiment de la riquesa”. El regidor de Nova Economia va avançar que “des de l’Ajuntament hi ha coses concretes que farem, com introduir criteris socials en la compra pública de productes i serveis i que totes les empreses de caràcter social puguin accedir a la contractació pública; un altre compromís és anar cap a la renda garantida de la ciutadania”.

La major part de les entitats van atendre 100 i 250 persones. Tot i així hi ha entitats que van tenir més de 7000 persones usuàries. La diversitat de les entitats Vàlua i dels col·lectius als quals s’adrecen determina les diferents tipologies d’activitats que s’ofereixen a les persones usuàries. Cadascuna de les entitats dóna els serveis més adients en funció del perfil de les persones usuàries de la seva entitat, incloent-hi els serveis complementaris.

Una de les línies principals d’actuació comuna de les diferents entitats és la inserció laboral.

Actualment aquestes entitats del Tercer Sector Social ocupen 298 persones i reben el suport de 1.394 persones voluntàries i 10.339 socis. Segons Lidia Gil “tenim més usuaris, menys ingressos i menys recursos humans i hem de fer més amb menys veient que la pobresa i l’exclusió social es cronifica”.

Un 45% dels ingressos totals prové de les administracions públiques mentre que el 30% prové de finançament privat i el 25 restant són ingressos propis.

La majoria dels serveis que ofereixen les entitats Vàlua no tenen cost per a les persones receptores i, en el cas de tenir-ne, les entitats atorguen beques a les persones que en necessiten i no poden satisfer el preu demanat.

15 anys de treball

L’entitat es planteja com a línies estratègiques continuar promovent el coneixement i reconeixement del tercer sector a la ciutat. Treball iniciat el 2000. Al llarg dels 15 anys de vida s’ha anat avançant com a Plataforma elaborant des d’un codi ètic fins a la producció d’una memòria anual conjunta.

En paral·lel a l’activitat de Vàlua, l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch, continua donant suport i assessorament o organitzant diverses accions formatives per dotar d’instruments pràctics a les entitats que integren la plataforma.

La plataforma també es planteja incrementar els ingressos provinents de l’àmbit privat, per tal de dependre en menor mesura del finançament públic. D’altra banda, la Plataforma es manté oberta a que més entitats en formin part. Segons. Fran Cegarra, representant de Vàlua, “es tracta de reptes importants, però assumibles que necessiten el suport de tothom”.

Integrants de Vàlua

Els col·lectius a qui s’adrecen les entitats de Vàlua estan conformats per persones amb risc d’exclusió que requereixen una especial atenció: persones amb discapacitat física, intel·lectual, sensorial, persones amb malaltia mental, persones amb intel·ligència límit, persones amb el VIH, persones d’ètnia gitana, persones amb una malaltia neurològica, immigrants, sense sostre, menors, i altres grups amb especials dificultats econòmiques, laborals, socials i familiars.

Les entitats que formen la plataforma són: Càritas Interparroquial de Sabadell, Associació de Sords de Sabadell, SIL-Taina (Fundació Atendis), SILF Vallès – Fundació Ecom, Salut Mental Sabadell, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants), , ACTUAVALLÈS, Centre Sara (Càritas Diocesana de Barcelona), Andi, Fundación Secretariado Gitano – Acceder, CIPO SCCL, Drapaires d’Emaus, Xalest, AVAN, Associació Juvenil Esquitx, Ethos, ONG Cerma i Creu Roja.

Switch to mobile version