Autor Societat
26 Juny 2015 a 11:30

La plataforma eBiblio.cat ja està disponible a les biblioteques municipals

Préstec de llibres digitals

El servei eBiblio permetrà fer més d'un milió de préstecs digitals

El servei eBiblio permetrà fer més d’un milió de préstecs digitals // Imatge del web d’eBiblio

Aquest mes de juny ha arrencat el projecte eBiblio Catalunya, un nou servei de préstec de llibre electrònic a les biblioteques públiques. Inicialment, comptarà amb més de 1.900 títols d’obres de ficció i no ficció de diferents gèneres i temàtiques, amb fons en català i castellà i 41.730 llicències. Es preveu que, amb aquest sistema, es podran fer més d’1 milió de préstecs digitals.

Per fer ús d’eBiblio Catalunya només cal disposar del carnet d’usuari de les biblioteques municipals de Sabadell o de qualsevol biblioteca municipal del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El carnet és gratuït i es pot demanar a qualsevol biblioteca.

Per tal d’accedir a eBiblio.cat, l’adreça electrònica de l’usuari haurà de figurar obligatòriament entre les dades que s’incloguin en la sol·licitud. Un cop es demani un llibre digital en préstec, disposarà de 21 dies per llegir-lo.

La lectura es podrà realitzar de dues maneres: mitjançant la reproducció en temps real a través de qualsevol navegador d’un ordinador personal o del navegador d’altres dispositius, o bé, mitjançant la descàrrega, per a ordinadors personals i lectors de llibres electrònics compatibles amb DRM d’Adobe.

En el primer cas, a través de l’aplicació eBiblio Catalunya, disponible per a Android i properament per a IOS, cada usuari podrà descarregar l’aplicació en cinc dispositius mòbils diferents. Un cop sincronitzats els documents de préstec, es podran llegir sense necessitat de connexió a internet.

En el segon cas, per poder-los llegir es requerirà instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions i disposar d’un compte Adobe ID. Es podran llegir els llibres, transferir-los o accedir-h-i en sis dispositius diferents utilitzant el mateix compte d’Adobe ID.

L’objectiu principal del servei eBiblio Catalunya vol ser la lluita contra la descàrrega il·legal de continguts. Vol ser una eina que ofereixi una plataforma senzilla i oberta a tothom per a la lectura del contingut digital. El projecte eBiblio Catalunya complementa la col·lecció que les biblioteques públiques posen a l’abast dels usuaris en suport paper.

En aquest sentit, eBiblio complementa l’oferta que les 387 biblioteques públiques de Catalunya amb prop d’11 milions de llibres; 1,2 milions de documents de fons sonor; i 1,3 de fons audiovisual.

La prioritat d’enguany és incorporar les novetats que apareguin al mercat editorial, així com el fons de totes aquelles editorials que disposin d’un fons adient a les polítiques de col·lecció de les biblioteques públiques.

Així eBiblo Catalunya ofereix als ciutadans una col·lecció de novetats editorials de diverses temàtiques: ficció per a públic adult, infantil i juvenil, que inclouen còmic, narrativa, poesia, teatre; i obres de no ficció per a públic adult, infantil i juvenil, que inclouen ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica i viatges, entre molts d’altres.

Switch to mobile version