Autor Economia
5 Juny 2015 a 17:00

El Consell Comarcal del Vallès Occidental vol millorar els polígons de la comarca

Es reuneix en el marc del POLindústria

Imatge de la darrera trobada del POLindústria

Imatge de la darrera trobada del POLindústria // Imatge cedida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, dins el marc del projecte POLIndústria iniciat aquest 2015, està realitzant diverses trobades per treballar en la millora dels polígons industrials de la comarca.

El POLindústria, és un espai col·laboratiu pel debat, la cooperació i l’acció en relació al desenvolupament industrial del territori, emfatitzant en el rol que han de jugar els espais on majoritàriament es desenvolupa aquesta activitat, és a dir, els polígons industrials.

L’objectiu és fer dels polígons espais vertebradors del territori i de cooperació entre els diferents agents que hi interactuen, fomentant la seva promoció, atracció i manteniment d’activitat econòmica, així com també millorar la seva gestió i qualitat. Alhora, també es pretén sensibilitzar la població vers les necessitats i virtuts del sector industrial com a motor pel progrés social, econòmic, tecnològic i cultural.

A banda de les sessions de debat, POLindústria treballa en paral·lel amb altres iniciatives del territori com la “Declaració Cap a una segona reindustrialització del Vallès Occidental”.

El passat divendres va tenir lloc la primera trobada oberta sota el títol “Perspectives i necessitats de la demanda industrial”, amb la col·laboració de CIESC que va acollir l’esdeveniment en el qual hi van participar una trentena de professionals provinents de diversos sectors. La finalitat era intentar respondre a la pregunta “Tenim uns polígons i entorn territorial preparats per acollir i donar resposta a les demandes i necessitats de les empreses industrials?”.

La sessió va començar amb una ponència inicial a càrrec de Maria Buhigas, que va presentar un seguit de factors que condicionen la localització i desenvolupament de l’activitat industrial als polígons. Seguint la lògica de la nova estratègia europea 2020 del programa RIS3, Buhigas va exposar la necessitat de prioritzar i valorar els avantatges competitius, disposar de massa crítica i d’un lideratge col·laboratiu a l’hora d’afrontar els reptes i canvis a fer als polígons industrials.

També es va celebrar un debat obert en el qual es van tractar diversos aspectes com ara les principals característiques actuals de la demanda de naus industrials, la rigidesa de les condicions d’edificabilitat dels polígons, la necessitat o no de flexibilitzar els usos que s’hi permeten, les mancances importants de serveis de molta de l’oferta existent, i la manca de coneixement i informació estratègica, entre moltes d’altres.

Una de les conclusions més destacades i compartides del debat va ser que, malgrat la necessitat de realitzar modificacions a la normativa vigent, com per exemple la Llei d’Urbanisme de Catalunya, per canviar la situació actual qualificada “d’excés d’una oferta industrial inadequada”, cal abordar les problemàtiques dels polígons des de perspectives i metodologies diferents que impulsin activitats més integrals, de llarg recorregut i innovadores.

L’objectiu d’aquestes trobades és reflexionar de manera col·lectiva per tal d’identificar problemes i proposar accions compartides a desenvolupar en relació a una temàtica concreta. Per aquest motiu, tota la informació generada es plasmarà en un breu document de conclusions que es presentarà en el grup de treball tècnic del projecte i als òrgans de govern del Consell Comarcal.

La celebració de la 2a trobada oberta està prevista pel proper 16 de juliol. En aquesta sessió es parlarà sobre la fiscalitat local industrial, i es comptarà amb la col·laboració de la CECOT.

POLindústria és un projecte que compta amb el suport de la CECOT, el CIESC i PIMEC, els sindicats CCOO i UGT, entitats específiques com UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya), i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la mà del seu centre gestor de polígons CIMALSA.

Switch to mobile version