Autor Economia
13 Juny 2015 a 14:00

Cecot dóna suport a la Iniciativa per a la Reforma horària

Es demana que s’inclogui com un element més en la negociació col·lectiva

Adhesió Cecot Reforma Horaria

Adhesió Cecot Reforma Horaria // Imatge cedida per Cecot

La Iniciativa per a la Reforma Horària – Ara és l’hora fa 3 anys que treballa per una racionalització dels horaris al nostre país. A Europa fa dècades que va començar la substitució dels horaris nascuts amb l’era industrial per uns altres adaptats i flexibles a les necessitats d’igualtat i productivitat i participació de la ciutadania. S’està treballant per assolit tres grans reptes: recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i productius, i recuperar, amb tot, el fus horari GNT que ens correspon per situació geogràfica.

La patronal ha decidit sumar-se a la iniciativa per la Reforma Horària per tal de col·laborar a impulsar i potenciar uns horaris beneficiosos per a les empreses, les institucions i la ciutadania. “Hi ha una gran coincidència dels avantatges col·lectius que tindrà per a tots el fet de recuperar el fus horari avançant dues hores els rellotges” va afirmar Antoni Abad, president de la Cecot. Alguns dels avantatges en els que coincideixen els col·lectius són assolit un millor rendiment educatiu, una millora de la salut fruit del descans, poder tenir més temps per al lleure i la cultura o per a la participació ciutadana. “Es tracta de posar-nos d’acord per aconseguir un canvi sistèmic global i haig de dir que estem detectant entre diferents sectors empresarials, des de l’industrial fins al comerç, una voluntat clara de ser més “europeus” i aconseguir una millor racionalització dels horaris per harmonitzar la vida laboral, amb la personal i amb la familiar” va afegir Abad.

Cecot creu que cal plantejar un gran pacte que impliqui a tots els sectors econòmics, socials i polítics perquè la iniciativa prosperi. Abad va afegir que perquè funcioni és necessari “que ho fem tots a l’hora: administracions, empreses, treballadors/es, escoles i famílies. Aquest Big bang que suposarà la data del 16 de setembre que proposa l’equip del Sr. Mohedano, ha de fer-se en comú per part de tots i també per part de les televisions i les franges del prime time ja que podrien ser un element important de distorsió per assolir el canvi”.

Mohedano va explicar als professionals dels mitjans de comunicació que passats 3 anys de treball tothom comparteix l’anàlisi sobre la desorganització horària que patim. “Ara hem de materialitzat aquest canvi i el proper ple de Parlament del mes de juliol serà important per a nosaltres. La nostra proposta és implicar directament el que anomenen les cinc palanques o acceleradors per assolir la Reforma: ocupació i empresa; educació; cultura i oci; administració; comerç i consum”.

Però com ningú està disposat a ser el primer” va afegir Mohedanoproposem la data del 16 de setembre de 2016 com a moment zero per efectuar el canvi global. És necessari tenir una data consensuada per poder fer efectiu el canvi i l’inici del curs escolar ens semblava oportuna”.

Edo, per altra banda, va poder il·lustrar la possibilitat d’anar adaptant-se a horaris que permetin una millor conciliació de la vida laboral, personal i familiar. Techno Trends és una empresa dedicada a la telepresència. “Un negoci que fa vint anys ningú entenia però que a dia d’avui qualsevol adolescent entén i utilitza”. L’empresa està desenvolupant una prova pilot amb tècnics i metodologia de la Iniciativa per a la Reforma Horària que ha comportat un anàlisi de la situació i una autoavaluació entre tots els treballadors/es. “Canviar alguns dels aspectes que sorgeixen dels qüestionaris, posar en marxa algunes de les propostes, deixar passar un temps i tornar a avaluar són els propers passos que seguirem”, va concloure Edo.

Des de 2014 els impulsors han aconseguit el suport del Govern de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el món local a partir de l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya . A més, compten amb un ampli suport entre els diferents grups parlamentaris.

Switch to mobile version