Autor Cultura
2 Juny 2015 a 11:30

Actors i actrius de Sabadell lluiten contra la xenofòbia

El 4 de juny, sessió final de teatre fòrum a l’Estruch

Cartell del teatre Fòrum antirumors // Imatge del web de l'Ajuntament de Sabadell

Cartell del Teatre Fòrum antirumors // Imatge del web de l’Ajuntament de Sabadell

Actors, actrius i diferents companyies teatrals de Sabadell s’han compromés activament en la lluita contra els rumors i estereotips vers la població estrangera. Per això, durant tot el mes de maig, companyies com El Ciervo, Kakaiba, Pendientes de un Hilo i Atressi Teatre, així com diferents actors i actrius de la ciutat a títol individual, han participat en un Taller de formació en tècniques de Teatre-Fòrum en relació la temàtica dels rumors i estereotips associats a la immigració. La feina feta tindrà una sessió de cloenda oberta a tots els públics, el proper dijous 4 de juny, de 21 a 22.30 h al bar de l’Estruch.

El taller és una activitat del programa Xarxa Antirumors de Sabadell que s’ha desenvolupat des de gener de 2014 fins a maig de 2015 a la ciutat, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i diverses entitats i ciutadans individuals.  S’emmarca dins el projecte europeu C4i Communication for Integration que treballa en la lluita contra la intolerància, contra les manifestacions xenòfobes i en pro de la cohesió social i la convivència.

El curs realitzat el mes passat ha consistit en sessions de dues hores i mitja, un cop per setmana a l’Estruch, on un grup d’unes quinze persones han après tècniques i estratègies per a desmuntar els rumors i estereotips vers la població estrangera. Ho van realitzar prenent consciència dels seus propis rumors i escenificant situacions que es produeixen a la vida quotidiana a partir de vivències reals, sempre a través de jocs, improvisacions, treball corporal i emocional, junt amb diverses eines teatrals els actors i actrius han aprofundit en el coneixement d’aquesta tècnica teatral amb l’objectiu de combatre els estereotips en la vida real.

El teatre fòrum (o teatre social o també anomenat “teatre de l’oprimit”) és una tècnica ideada als anys 60 pel dramaturg brasiler i pedagog teatral Augusto Boal. La metodologia es basa en escenificar una situació problemàtica real a fi de despertar l’interès del públic, entrant en diàleg amb l’espectador i convidant-lo a participar en l’escena per a què pugui representar la seva pròpia opinió. A partir d’aquí el públic entra en un procés de reflexió cercant les solucions més constructives que puguin ser aplicables a la vida quotidiana. L’espectador, per tant, es converteix també en actor.

La tècnica del Teatre Fòrum o Teatre Social és, per tant, una tècnica pedagògica participativa i transformadora, tant de les consciències individuals com a nivell social, que convida als ciutadans a prendre un paper actiu en la solució dels conflictes socials, cercant de forma conjunta vies alternatives, més constructives, que facilitin l’intercanvi, la integració i la convivència.

El pròxim dijous, dia 4 de juny a les 21 h , les actrius i els actors participants del taller oferiran una sessió de Teatre –Fòrum a l’Estruch Bar, que es troba al  carrer de Sant Isidre, 140, de Sabadell, on s’escenificaran diverses situacions que es produeixen al nostre entorn més immediat convidant al públic assistent a la participació.

L’entrada és lliure, l’aforament és limitat.

Switch to mobile version