Autor Societat
22 Maig 2015 a 09:00

Vila denuncia el problema informàtic de Rodalies

El conseller ha exigit solucions al Ministeri de Foment

Santi Vila // Imatge del web de Flickr

Santi Vila // Imatge del web de Flickr

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va assegurar ahir al matí que “és absolutament inadmissible que un problema informàtic posi en risc la fiabilitat de tot un sistema que avui ha perjudicat més de 80.000 persones”. Vila va fer aquestes declaracions després que el sistema de control ferroviari d’Adif a Barcelona caigués en dues ocasions (a les 6.34 i a les 7.02 del matí), aturant la circulació de trens a tot el sistema de Rodalies i Regionals a Catalunya.

A les 8.06 del matí es va solucionar definitivament la incidència i des de llavors el servei es va anar recuperant de manera progressiva. Els retards en els més de 200 combois afectats va arribar a ser d’1 hora. És la tercera vegada en poc més d’un mes que una avaria d’aquestes característiques afecta el sistema Rodalies. Per aquest motiu, Vila va exigir a Ana Pastor, ministra de Foment,  i Gonzalo Ferre, president d’Adif, “que prenguin decisions. No n’hi ha prou amb donar excuses. Per tant, si és necessari que rescindeixin el contracte amb aquest proveïdor informàtic, o que el sancionin, i que investiguin què els està passant”.

Des del punt de vista polític hi ha un problema de fons i és que el marc de competència amb què Catalunya pot fer de regulador, pot fer d’administració, és molt petit. I en conseqüència, quan passa una crisi d’aquestes, més enllà de donar la cara -que som els únics que ho fem i que procurem donar explicacions i exercir aquesta pressió sobre el Govern de l’Estat-, la realitat objectiva és que en aquests moments l’únic que podria actuar és Adif, o sigui l’Estat”, va afirmar Vila.

Vila també va explicar que al sistema Rodalies hi ha actualment tres tipus de problemes. El primer és el que va passar ahir, “en què ha fallat el software i en què un ordinador en concret no està en condicions de resoldre tota la seguretat del sistema i, per tant, preventivament ordena que s’aturin els trens. Aquest va vinculat a un operador concret que presta aquest servei. I aquí l’administració, com a regulador, ha de ser contundent: o es presta correctament el servei o se sanciona aquesta companyia i si convé es rescindeix el contracte”.

El segon, és la falta d’inversió històrica a Rodalies de Catalunya; les inversions que s’han fet comencen justament ara i, per tant, hi ha hagut “massa anys sense invertir a Catalunya, amb una deixadesa massa important al sistema Rodalies amb benefici de l’aposta per l’AVE, com s’ha fet en el conjunt de l’Estat i en detriment dels ciutadans que dia a dia agafen el tren”, segons Vila.

Finalment, el tercer problema és el monopoli de Renfe sobre el servei del sistema  ferroviari, una situació que la Generalitat treballa de des fa temps per capgirar: “el Govern de Catalunya ha treballat per trencar el monopoli de Renfe. Volem més operadors treballant a Catalunya i les obres de la llançadora a l’aeroport d’El Prat que han de començar les properes setmanes ja hem garantit que siguin amb lliure concurrència i que qualsevol operador del món pugui venir a treballar a Catalunya; i que siguem el Govern de Catalunya el regulador. Perquè l’important no és si l’operador és públic o privat sinó si hi ha una administració solvent, seriosa, rigorosa que actua amb contundència quan cal”, va remarcar Vila.

Switch to mobile version