Autor Opinió
31 Maig 2015 a 17:00

Talent, projecte de ciutat i consens. Les claus per al Sabadell que ve

Vistes de Sabadell // Foto: Anna Sardà

Vistes de Sabadell // Foto: Anna Sardà

El 27 de novembre de 2012 els mossos entraven a l’Ajuntament de Sabadell. El cas mercuri veia la llum per primera vegada, i l’opinió pública i publicada definitivament posava al seu lloc el fins ara alcalde de la ciutat. Des d’aquest moment s’ha fet cada vegada més generalitzada una visió respecte el que estava passant a Sabadell. Els successius governs del PSC a Sabadell han servit a l’interès particular d’uns quants, però han servit de ben poc a la ciutat, al bé comú i als seus ciutadans. Sabadell no té projecte de ciutat i ha passat de ser una ciutat amb perfil propi i amb referents a nivell nacional i internacional, a ser una ciutat desorientada, que va fent el que pot dia a dia. Una ciutat cada vegada més residencial. Menys orgullosa de si mateixa.

Les eleccions del passat 25 de maig han estat un revulsiu democràtic. La candidatura d’un PSC local que ni tan sols ha sabut netejar-se la cara, ha rebut un fortíssim càstig. L’escenari ara és el d’una gran oportunitat per tornar la dignitat a la ciutat. Una oportunitat que no es pot desaprofitar i que obliga a les diferents forces polítiques a assumir una gran responsabilitat.

La voluntat popular ha dibuixat un tauler de joc complicat, i caldran altes dosis de generositat, paciència i responsabilitat a les diferents parts que hauran de negociar el nou govern. No obstant això, tenim un gran avantatge a l’hora de negociar: un full de ruta de ciutat que en essència poden compartir totes les forces. Un full de ruta il·lusionador i que pot transformar significativament la nostra ciutat.

 

Visió política comuna

El primer element del full de ruta és la visió política. La visió per al nou Sabadell és el d’unes institucions que no estiguin al servei d’uns quants. Un govern amb polítiques que no segueixin una lògica estrictament partidista. Un consistori format per polítics que vagin més enllà de la clàssica lògica de conflictes i lluita pel poder. La visió política ha d’anar molt més enllà, i situar-se en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. I quan parlem de qualitat de vida ens estem referint al benestar físic, material, emocional, al desenvolupament personal, a les relacions socials, o a la garantia d’uns drets bàsics. Aquest ha de ser l’únic nord del proper govern municipal.

 

El projecte de ciutat

El segon element del full de ruta ha de ser el projecte de ciutat. Hem d’aconseguir dibuixar  com ens imaginem el Sabadell del futur i començar a caminar en aquesta direcció. Malgrat els conflictes que puguin existir entre les formacions, hi ha punts essencials en els que segur que hi ha acord. Al meu entendre hi ha 4 grans àmbits en els quals el projecte coincideix:

  1. Reduir les conseqüències socials de la crisi.Un volum molt elevat de persones a la nostra ciutat es veuen privades d’elements bàsics per a una vida digna. Estem parlant de feina, habitatge, educació, alimentació, o energia per mantenir calentes les seves llars. L’Ajuntament ha de ser capaç de donar resposta a aquestes situacions de manera ràpida i efectiva.
  2. Combatre les causes que generen desigualtats.Per fer-ho possible cal atacar dos factors: els redistributius i els predistributius. Entre els primers trobem aquells aspectes relacionats amb la hisenda pública: utilitzar els impostos i la distribució dels recursos públics per redistribuir la riquesa. Entre els segons, es tracta que l’Ajuntament  aconsegueixi revertir les causes que porten a la perpetuació de les desigualtats. Per això cal generar nous llocs de treball, empoderar i inserir a persones en atur, o reduir definitivament l’alt fracàs escolar que hi ha en els nostres barris. Molts diran que és molt difícil i que l’Ajuntament té molt poques competències. Però ningú ha dit que sigui fàcil. Hi ha molt camí per  recórrer.
  3. Avançar significativament cap a la qualitat democràtica i el bon govern.Quan parlem d’aquests dos conceptes ens estem referint a transparència, a racionalització de sous i càrrecs públics, a fer un govern realment participatiu i a tenir una acció de govern exemplar des del punt de vista de l’ètica política. Sabadell ha d’aconseguir situar-se en l’avantguarda a nivell nacional, un entorn on s’ha parlat molt de transparència, però on pràcticament cap institució pública ha estat capaç de demostrar un canvi realment significatiu.
  4. Implicar-se en el procés constituent de la nova república catalana. Estem a les portes d’un procés constituent que conduirà Catalunya a esdevenir un nou estat. Sabadell té l’oportunitat de ser una de les poques grans ciutats catalanes que lideri aquest procés. Cal empènyer perquè això sigui possible, i cal implicar els més de 200.000 ciutadans i ciutadanes de Sabadell en la construcció d’aquest nou país. Un projecte on es decidirà des de les competències municipals fins al model d’estat de benestar.

 

Aquests 4 grans àmbits programàtics s’han d’acabar traduint en propostes concretes que ara és impossible tractar en aquest article. Estem parlant de plans d’emergència ciutadana, d’una auditoria exhaustiva, d’un pla de foment de l’economia social i cooperativa, o d’un pla per a l’èxit educatiu. Si tenim el nord clar, segur que ens posarem d’acord.

 

El talent i les persones

He parlat de visió, de projecte de ciutat i de propostes. L’últim gran ingredient imprescindible per al canvi a la ciutat, són les persones. Persones amb unes actituds i aptituds determinades. Amb actitud de servei al bé comú, de compromís amb la ciutadania, d’implicació  i amb capacitat de lideratge. Un lideratge que ha de ser obert, compartit. Un lideratge facilitador de tots els altres lideratges de la ciutat. I amb unes aptituds, amb expertesa, coneixement, amb capacitats de treball en equip i de generar canvis significatius. En definitiva, el nou govern ha de ser capaç de detectar el talent i les millors actituds i potenciar-les. Unes persones que vindran dels partits, però que també vindran del propi cos de treballadors de l’Ajuntament i del conjunt de la ciutadania. Entre tots hem de construir un projecte motivador que faci que totes les persones implicades creixin a la vegada que col·laboren, entre tots, a fer realitat el nou Sabadell.

 

Joan Cuevas Expósito

Coordinador del Consell Assessor d’ERC Sabadell

Switch to mobile version