Autor Societat
16 Maig 2015 a 17:00

Sabadell commemora els dies internacionals contra l’Orgull Gai

Es realitzaran actes contra la discriminació LGBTI

Bandera LGBT

Bandera LGBT // Imatge extreta de biotecmur.com

Sabadell commemora dues diades internacionals: el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, el 17 de maig. I el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, el dia 28 de juny.

Enguany s’ha volgut visibilitzar la vulnerabilitat i els abusos que pateixen les persones joves LGBTI en el seu entorn social i escolar.

El programa d’actes recull propostes de diferents entitats de la ciutat i de l’Ajuntament, i té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre els riscos de discriminació que pateixen les persones LGBTI i avançar cap al respecte.

Acte central

L’acte institucional de commemoració del Dia Internacional contra LGBTI tindrà lloc el dimecres 20 de maig, a les 7 de la tarda a la Casa Duran.

S’acollirà la xerrada sobre la “Llei II/2014 de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i l’encaix al món local” la qual anirà a càrrec del fiscal de delicte d’odi i discriminació Miguel Àngel Aguilar, la responsable de l’àrea per la Igualtat de Tracte i no Discriminació de les persones LGBTI de la Generalitat de Catalunya, Lluïsa Jiménez, i Joan Barrera, síndic de Greuges de Cornellà i vicepresident del fòrum síndic, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya.

Dels 194 estats existents actualment al món, 77 continuen tenint legislacions adverses cap a les persones LGBTI. En comparació, l’estat espanyol i Catalunya té una legislació antidiscriminatòria i un major grau de reconeixement dels drets del col·lectiu LGBTI. En concret, Catalunya és dels pocs països amb una legislació afavoridora i pionera vers el desenvolupament dels drets LGBTI.

Prèviament hi haurà la signatura del document Els Síndics locals en el marc de la llei per garantir els drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de la lesbofòbia, la homofòbia, la bifòbia i la transfòbia en el món local.

 

Altres activitats en commemoració

Diumenge 17 de maig, a 2/4 de 12 del matí està programada una ballada gegantera contra la lesbofòbia, l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia a càrrec de la coordinadora de Colles Geganteres de Sabadell al bosc de la Concòrdia. Entre les 10 i les 2 hi haurà una jornada de portes obertes de rugbi a càrrec del club els Dragons de la Mola al Club Esportiu Oar Gràcia. A la tarda, a 2/4 de 6, a la plaça Dr. Robert seran presentats els acords de la moció aprovada per unanimitat el passat 30 d’abril per la junta de portaveus. La presentació serà a càrrec de Som com Som. A les 6 de la tarda hi haurà l’espectacle polivalent de dansa, contes i pintura Explica’m organitzat per la mateixa entitats.

Del 2 al 11 de juny es portaran a terme el taller “No, no són bromes” amb l’objectiu de treballar el tema del bullying i l’assetjament per motius d’orientació sexual.

Actualment continuen havent-hi actituds de discriminació en joves i adolescents per raons d’orientació sexual. Els prejudicis, les pors i les desconfiances generen acciones violentes vers persones joves LGBTI. Resulta paradoxal que aquesta reacció esdevingui proporcional a la major obertura dels joves a l’hora de viure la seva sexualitat.

Diversos estudis europeus evidencien que els joves LGBTI suporten més amenaces i assetjament escolar, a part de ser més propensos d’intent de suïcidi.

En conseqüència d’aquesta situació neix la proposta pedagògica “No són bromes” amb l’objectiu de treballar aquests aspectes als centres escolars. La proposta, desenvolupada per la Regidora de Drets Civils als instituts, es traslladarà als diferents espais joves de la ciutat del 2 al 11 de juny de 2/4 de 6 a 2/4 de 8.

El 28 de juny es commemorarà el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI i la bandera irisada onejarà tot al dia al balcó de l’Ajuntament.

Durant els mesos de maig i juny s’organitzaran activitats com festes, xerrades, tornejos esportius i concursos a càrrec de diverses entitats de la ciutat. També hi haurà l’exposició “Contra las regles: lesbianes y gais en el deporte” del 19 al 29 de juny al Club Esportiu Oar de Gràcia, a més de fotografies del concurs que convoca l’entitat GAG (Grup d’Amics Gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals) del 29 de juny a l’11 de juliol al Centre cívic de Sant Oleguer.

L’Oficina de Drets Civils posa a disposició de la ciutadania un fons documental sobre la diversitat sexo-afectiva i homofòbia amb diversos monogràfics.

El 18 de maig de 1990 (Dia Internacional contra LGBTI) l’Assemblea General de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va considerar l’homosexualitat com una malaltia i va eliminar-la de la llista de malalties mentals.

El 28 de juny de 1969 (Dia de l’Orgull GBTI) els aldarulls de Stonewall a Nova York marquen l’inici de l’alliberament homosexual.

Switch to mobile version