Autor Política
19 Maig 2015 a 16:30

L’ONCE demana un sistema de vot secret i autònom per les eleccions municipals

Actualment només existeix per les Generals, Europees i Autonòmiques

Eleccions Municipals // Imatge del web de wikimedia

Eleccions Municipals // Imatge del web de wikimedia

Les persones cegues i deficients visuals, tot i que en algunes ocasions han tingut la oportunitat, no sempre poden exercir el seu dret a vot de manera secreta i autònoma i el 24 de maig a les Eleccions Municipals no ho podran fer.

L’ONCE ha col·laborat sempre per posar en funcionament un disseny del procediment del votes a totes les eleccions que defensi els interessos dels seus afiliats i afiliades recollit a la Constitució i també en la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. També vol recordar que des de el 2007 que es va aprovar la modificació de la LOREG i el reglament que regular el vot de les persones cegues mitjançant el suport del Braille en les eleccions Generals, Europees i Autonòmiques no s’ha evolucionat més i hi ha processos com les Municipals que el procediment de vot accessible no s’ha resolt.

Per això, el delegat territorial de l’ONCE a CatalunyaXavier Grau, declara: “S’ha de resoldre el problema al més aviat possible, ja que han passat 8 anys des de l’aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no existeix cap sistema per a les Eleccions Municipals ni d’altres processos consultius que garanteixi el vot secret i accessible”. A més firma: Caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població”.  

Segons Grau es tractaria d’incorporar codis QR a les paperetes de votació, situats estratègicament a cadascun dels extrems del full, els quals poden oferir fins a 4.200 caràcters d’informació, suficients per a descriure el contingut de la formació política i de la seva candidatura. El mòbil els podria identificar fàcilment i llegir mitjançant una síntesi de veu. A més afegeix: “Aquest sistema no requereix una impressió amb una tinta ni un paper  especial i no suposa cap cost addicional”. Considera que és una alternativa ràpid, barata i eficient per les Eleccions Municipals amb llistes tancades.

El delegat també ha explicat altres alternatives com que tota la població es pugui imprimir les paperetes al seu domicili o al col·legi electoral. Aquesta alternativa faria viable l’accessibilitat de les llistes obertes i suposaria un gran estalvi per a l’administració.

Cal dir que l’ONCE ofereix els seus tècnics qualificats per analitzar els sistemes que s’estimin oportuns sempre que sigui accessible.

Switch to mobile version