Autor Economia
10 Maig 2015 a 18:00

L’economia catalana puja fins al 2,4% el primer trimestre del 2015

Una variació interanual superior a la del període anterior

euro monedes

Monedes d’euro // Imatge del web Wikimedia Commons

La conclusió de l’avanç elaborat conjuntament entre l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat és que el creixement de l’economia catalana agafa embranzida, i la recuperació és cada cop més forta. I és que les xifres indiquen que aquest primer trimestre del 2015 hi ha hagut una variació interanual d’un 2,4%, és a dir, cinc dècimes més que el trimestre anterior (1,9%), i un creixement intertrimestral del 0,9%.

D’aquesta manera, el PIB català acumula vuit trimestres consecutius de creixement intertrimestral, que s’intensifica significativament als dos darrers. Aquestes dades corresponen a una estimació d’avanç des del vessant de l’oferta, que recull les estimacions fetes per l’Idescat el passat mes de març amb la nova base comptable 2010.

Durant el 2014, la recuperació econòmica es va basar principalment en la demanda interna i en l’evolució notablement positiva de les exportacions de béns i serveis. En aquest primer trimestre del 2015 tot apunta que el patró de comportament ha estat similar.

L’avanç del Valor Afegit Brut (VAB) del primer trimestre del sector industrial mostra un creixement interanual del 0,6%, essent aquest el tercer any que la producció industrial mostra creixements positius i més elevats que la mitjana europea. Els últims dotze mesos – fins al mes de febrer – la producció ha augmentat especialment en la fabricació d’equips elèctrics, electrònics i òptics, en els productes minerals no metàl·lics, els transformats de cautxú i plàstic, la química, l’alimentació i els materials de transport.

Pel que fa al sector de la construcció, és el que presenta un canvi més significatiu, amb un increment interanual del VAB del 6,2%, 3,3 punts percentuals de creixement més que el trimestre anterior. El primer des del 2007 que la construcció obtenia creixements positius. Dins de la dinàmica del sector, la millora de l’habitatge és la més representativa.

Finalment, el sector serveis és el que concentra el creixement més important de l’economia. El primer trimestre del 2015 els serveis creixen un 2,8% interanual, degut a les activitats  de mercat, en especial el comerç i el turisme. Concretament durant els primers tres mesos, els turistes estrangers han augmentat un 5,2% i la seva despesa un 12,6%.

Switch to mobile version