Autor Societat
12 Maig 2015 a 16:00

La temperatura augmenta a Catalunya

El punt àlgid serà dimecres

Mapa de temperatures // Imatge del web Gencat.cat

Mapa de temperatures // Imatge del web Gencat.cat

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que una depressió situada a l’oest de les Illes Britàniques afavorirà l’advecció d’una massa d’aire molt càlid, procedent del nord d’Àfrica, i donarà lloc a una notable pujada de la temperatura. L’ascens de temperatura arribarà al seu punt àlgid dimecres, quan s’assoliran valors d’entre 33 i 38ºC a Ponent i interior de les Terres de l’Ebre, unes màximes molt poc habituals en aquesta època de l’any.

Tot i que l’augment de la temperatura serà progressiu els propers dies, el dimecres augmentaran les temperatures a tota Catalunya. La temperatura estarà entre 31 i 36 ºC a la resta de l’interior de Catalunya i al Prelitoral i entre 26 i 31 ºC al litoral, tot i que en moltes zones de costa la temperatura quedarà frenada per l’entrada de boira procedent de la Mediterrània. A causa d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 1 per temperatura màxima extrema pel proper dimecres 13 de maig.

La massa d’aire que afectarà Catalunya entre dimarts i dijous serà d’unes característiques pròpies d’una calorada de ple estiu, ja que al nivell de 850 hPa es preveu una temperatura d’entre 22 i 24 ºC. Però, segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya i amb 17 anys de dades disponibles, la temperatura mitjana d’aquesta època de l’any volta els 10ºC, de manera que l’anomalia de temperatura prevista per dimecres és d’uns 12-14 ºC a 850 hPa.

Es tracta d’una anomalia tèrmica molt important, però cal assenyalar que els últims 10 anys hi ha hagut almenys dos episodis comparables en un mes de maig. Concretament, els valors més elevats registrats en un mes de maig al nivell de 850 hPa (1998-2014) van ser de 23,8 ºC el 18 de maig de 2006 a les 00h UTC i de 23,0 ºC el 22 de maig de 2009 a  les 00h UTC. Aquests valors seran semblants als previstos per dimecres

A partir de dijous, la massa d’aire càlid es retirarà ràpidament i baixarà la temperatura, una davallada que tornarà els valors tèrmics propis de mitjans de maig.

Switch to mobile version