Autor Opinió
30 Abril 2015 a 17:00

Una nova ciutat en un nou país: contra les desigualtats i per una sortida catalana de la crisi

Manifest del 1r de maig de 2015

Imatge cedida per ERC Sabadell

Imatge cedida per ERC Sabadell

Enguany commemorem el 125è aniversari del primer 1r de maig, celebrat el 1890 en diverses ciutats del món. A Sabadell, després d’una reunió celebrada el 26 d’abril d’aquell any en el teatre dels Campos de Recreo, els treballadors decidiren adherir-se a la proposta feta pel moviment obrer internacional. En la manifestació reclamaren la reducció de la jornada de treball a vuit hores.

 Aquest 1r de maig serà el primer dels darrers anys en què hi haurà un mínim creixement econòmic, però això no vol dir que s’estigui sortint de la crisi ni que s’estiguin creant els llocs de treball que necessitem, ni distribuint la riquesa adequadament.

 La suposada recuperació econòmica es produeix a partir de la precarització de les condicions laborals, amb una forta baixada global dels salaris i pèrdua de drets. Aquest model sols porta a un empobriment de la ciutadania i a un augment de les desigualtats, a més de mantenir una alta taxa d’atur, que a la nostra ciutat frega el 20%. Com es pot sortir de la crisi fent a la gent més pobra? De què serveix el suposat creixement econòmic si la gent viu en pitjors condicions?

 Hem de construir un model català, una proposta pròpia per sortir de la crisi, sustentada en generar treball digne i empreses de qualitat. Només hi ha una manera de produir un creixement de la riquesa sostingut i arrelat i és amb un millor repartiment de la riquesa.

 Des d’ERC ens comprometem a treballar per:

  • Derogar les reformes laborals impulsades pels governs del PP i del PSOE. Retrobar la cultura laboral del diàleg i el respecte als drets adquirits i garantir la negociació col·lectiva per tothom.
  • Impulsar veritables polítiques actives de treball, a partir de la formació.
  • Un augment del salari mínim dels 648€ actuals als 1.000€ en un període de 4 anys (quantitat equivalent al 60% del salari mitjà, tal com contempla la Carta Social Europea).
  • Un pacte social per la igualtat en el treball, que avanci en la igualtat salarial i de responsabilitat entre gèneres, superant la diferència del 20% en els salaris entre homes i dones.
  • Impulsar la democràcia econòmica mitjançant l’associacionisme econòmic de treball, el cooperativisme i les diverses expressions de l’economia social com a fórmula d’apoderament dels treballadors i treballadores.

En record de tots els homes i dones que aquests 125 anys han sortit al carrer el 1r de maig, a voltes jugant-se-la, que han sigut llavor del progrés social i la dignitat dels treballadors i treballadores.

Visca el 1r de maig!

Mingo Meseguer (Fòrum Sindical ERC) i  (Alcaldable d’ERC a Sabadell)

Switch to mobile version