Autor Societat
30 Abril 2015 a 10:30

Territori licita les obres de dues noves estacions d’FGC a Sabadell

Corresponen a les parades situades a Creu Alta i Plaça Espanya

Estació d'FGC de Creu Alta // Imatge del web Gencat.cat

Estació d’FGC de Creu Alta // Imatge del web Gencat.cat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert la licitació de les obres d’arquitectura i instal·lacions de les estacions de Creu Alta i Plaça Espanya en el marc del perllongament de la línia d’FGC al seu pas per Sabadell (Metro del Vallès). Els treballs tindran una inversió prevista de 17,7 milions d’euros i inclouran tasques com la construcció de divisòries i tancaments, paviments, revestiments, la instal·lació d’escales mecàniques i ascensors i la implantació dels sistemes d’enllumenat, ventilació, o sanejament, entre altres.

L’estació de Creu Alta estarà situada al barri de la Creu Alta, a l’encreuament entre els carrers de Pi i Margall i Borràs i Pius XI, molt a prop de l’Eix Macià. Disposarà de dos accessos en superfície amb escales fixes i mecàniques de pujada i un ascensor a nivell de carrer, i comptarà amb un vestíbul de forma rectangular de 500 metres quadrats, un nivell intermedi de pas (on s’ubicaran dependències tècniques), i el nivell d’andana, amb una andana central de 8 metres d’amplada. També disposarà de 2 sortides d’emergència als extrems d’andana: una directa a carrer, i l’altra a vestíbul. Els revestiments seran generalment de granit, alumini i acer inoxidable, i el paviment, de terratzo modular, amb encaminaments per a les persones invidents.

L’estació de Plaça Espanya estarà situada on està l’actual de Rodalies de Sabadell Nord. L’accés principal es durà  terme a peu pla des del centre de la plaça, des del qual s’accedirà a un vestíbul superior amb forma de sector circular situat al mateix nivell i amb connexió directa amb el vestíbul de Rodalies. El vestíbul superior estarà connectat amb un vestíbul inferior on s’emplaçaran les barreres tarifàries, mitjançant ascensor, escales fixes i mecàniques de pujada. A aquest vestíbul s’hi podrà accedir directament també des d’un accés secundari format per escales fixes situat a la cantonada sud-oest de la plaça Espanya amb l’av. Josep Tarradellas.

El vestíbul inferior i el nivell d’andana estaran connectats mitjançant ascensor, escala fixa i mecànica de pujada, dels quals únicament l’escala fixa passarà per un nivell intermedi en el qual s’ubicaran dependències tècniques. En aquest cas, l’andana central tindrà 9 metres d’amplada i s’ubicarà una sortida d’emergència a l’extrem sud d’andana amb sortida a l’av. Josep Tarradellas. Els acabats seran similars als de l’estació anterior.

El perllongament d’FGC a Sabadell abasta 4,4km de nova línia, incloent quatre noves estacions (Pl. Major, Eix Macià-Creu Alta, Pl. Espanya i Ca n’Oriac), la remodelació i soterrament de Sabadell Estació i la construcció d’unes cotxeres a Ca n’Oriac, al final de la línia. L’actuació suposarà una inversió de 430 milions d’euros.

Paral·lelament, per tal d’anar completant les actuacions necessàries de cara a la posada en servei del nou tram de línia d’FGC, s’han licitat els treballs corresponents a la implantació de via i catenària fins a plaça Espanya, a més de l’alimentació elèctrica, les comunicacions i la senyalització i enclavaments fins a les cotxeres. Durant aquest trimestre s’impulsaran els contractes restants per a completar la totalitat de l’actuació.

Switch to mobile version