Autor Cinema, teatre i televisió
1 Abril 2015 a 18:00

MART II, la segona expedició artística del CAET

Expressivitat amb recursos quotidians

Cartell del Micro Arts Terrassa II inspirada en les obres de David Espinosa

Cartell del Micro Arts Terrassa II inspirada en les obres de David Espinosa // Imatge del web del CAET

MICRO ARTS. Intèrprets: Sandra Ballbé, Quim Vilagran i Romain Chat, Los Moñekos, David Espinosa i alumnes del taller “La creació Microbiòtica”. Organitzador: CAET.

Un cop més el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa ha confessat públicament amb aquesta nova edició del Micro Arts Escèniques de Terrassa, la seva debilitat pels espectacles contemporanis i frescos, però sobretot, vius. La seva feblesa per les peces sensibles, de nova creació, personals i arriscades.

Aquests són alguns dels adjectius amb els quals es podrien definir els petits fragments que conformaven el tastet de la segona edició del MART. La primera proposta working progress va ser la de la ballarina terrassenca Sandra Ballbé, que va oferir uns instants del seu espectacle “Pell a pell”.

Amb una dolçor commovedora, una delicadesa palpable, i el silenci com a banda sonora, Ballbé va ser capaç d’enamorar el públic amb una dansa senzilla però moguda per emocions complexes i idees de vegades pertorbadores. La posada en escena exquisida, molt plàstica i també molt acollidora, la ballarina terrassenca s’enduia l’ànima del públic amb ella en cada pas, en cada respiració, i en cada mirada. Sens dubte, una de les mostres més delicades del MART d’enguany.

A continuació, una parella molt més irreverent però no per això menys artístics, va irrompre a l’escenari del Teatre Alegria amb l’energia pròpia de la joventut. Quim Vilagran i Romain Chat presentaven el tràiler de “El otro”, una de les peces que formarà part de la programació del Festival TNT 2015. Emprant les noves tecnologies, i combinant-les amb elements quotidians aconseguien crear una atmosfera del tot cinematogràfica amb projecció inclosa. Si bé, amb aquest petit tastet no es va poder apreciar el tret diferencial d’aquesta peça en relació a la resta de les que s’aprofiten magistralment dels mateixos recursos, de ben segur que al setembre es descobrirà la resposta.

Los Moñekos – integrada per Sarah Anglada, Miquel Fiol i Maura Paganini – és una altra de les companyies que també serà al Festival TNT 2015; en el seu cas, amb una peça que combina la música i els efectes sonors creats mitjançant un sampler, amb l’actuació teatral per recrear un món místic, quasi abstracta però alhora real i punyent. Una mescla fantàstica i sorprenent, amb unes interpretacions fresques, descarades – en el millor sentit de la paraula – i amb una energia contagiosa que desafien al públic, li demanen complicitat o el fan ser testimoni. Sens dubte una de les propostes obligades del Festival TNT d’enguany.

Un cop presentades aquests tres breus fragments, el creador i assidu visitant i artista del Festival TNT va presentar la tasca que havia estat realitzant durant la setmana en el taller “La creació Microbiòtica”, organitzat pel Centre d’Arts Escèniques de Terrassa. El taller va ser impartit per Espinosa segons els criteris que utilitza per a la creació de les seves peces, com per exemple la que va presentar a la passada edició del Festival TNT titulada “Much ado about nothing”. És a dir, l’ús d’objectes quotidians i de peces en miniatura – la seva companyia de 300 actors – per tal de crear històries, escenes, peces teatrals sense límits.

Els participants es van repartir en grups segons el projecte, damunt l’escenari del Teatre Alegria. D’aquesta manera, el públic va poder gaudir de dues de les cinc peces proposades, de les cinc micropeces, interpretades amb microactors però amb grans creadors al darrera.

En definitiva, si bé aquesta segona edició del MART ha estat diferent a la de l’any passat canviant-ne la posada en escena general, ha estat una mostra divertida, curiosa, entretinguda, propera i molt temptadora de cara a les propostes del Festival TNT del proper mes d’octubre.

@anna_mestreseg

Switch to mobile version