Autor Sanitat
9 Abril 2015 a 11:30

La metal•lúrgica Suñer S.A. va causar el brot mortal de legionel•losi de Sabadell

S’ha analitzat un total de 600 mostres

La metal·lúrgica Suñer S.A. s'enfronta a 600.000 euros de multa

La metal·lúrgica Suñer S.A. s’enfronta a 600.000 euros de multa // Imatge del web de l’empresa Suñer S.A.

Ahir l’Agència de Salut Pública va assegurar que la metal·lúrgica sabadellenca Suñer S.A. va ser la causant del brot de legionel·losi que el mes de setembre del 2014 va afectar a 38 ciutadans, i va provocar-ne la mort de 6.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu – que va comparèixer juntament amb el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Miquel Sabirà, un dels màxims experts en aquesta malaltia – va explicar que el brot s’ha pogut localitzar a partir d’una triple investigació. D’una banda, l’epidemològica, basada en l’encreuament de la localització dels afectats amb els focus sospitosos; de l’altra, l’ambiental, analitzant la humitat i el vent d’aquelles dates; i finalment, la microbiològica, l’anàlisi de les mostres del total d’afectats així com de 600 mostres de diverses torres de refrigeració de la ciutat.

Gràcies a aquestes proves es va trobar una coincidència entre la mostra d’un malalt, i la de les instal·lacions de Suñer S.A.. Es tracta de la ST42, una mostra que segons Mateu “no és habitual que circuli en l’ambient”, i es tracta d’un patró molecular d’un subtipus de legionel·la d’entre els més de 2.000 que hi ha identificats.

Recordem que el brot, que es va fer públic el 15 de setembre de 2014 – quan ja hi havia 14 malalts – va arribar a afectar 38 persones d’entre 45 i 94 anys, 24 homes i 14 dones, sis dels quals van acabar morint. Si bé, cal apuntar que tots sis tenien una patologia prèvia que va agreujar la malaltia.

Ràpidament es van dur a terme les primeres actuacions per controlar el brot, es van netejar els possibles focus sospitosos, es van analitzar els diversos casos, i es van prendre mostres de 78 punts d’entre Sabadell i Barberà del Vallès.

Ara, la metal·lúrgica Suñer S.A. s’enfronta a 600.000 euros de multa, més les despeses que es puguin derivar de la responsabilitat civil en el procés judicial. Mateu va manifestar que la responsabilitat penal l’haurà de determinar el jutjat de Sabadell que investiga el cas, el qual fa pocs dies va aixecar secret de sumari. Mentrestant, les torres refrigerants de l’empresa segueixen actives, si bé sota molta vigilància.

En la seva compareixença, el secretari de Salut no descarta que hi pugui haver altres empreses implicades. En aquest sentit es va anunciar que s’han expedientat també les empreses Tractaments Tèrmics Carreras de Sabadell, així com la química Traquisa de Barberà del Vallès, degut a que ambdues han presentat defectes en el manteniment i neteja de les seves instal·lacions que tenien el bacteri causant de la legionel·losi.

Finalment, pel què fa al cas de Ripollet, coetani amb el de Sabadell i en el qual van morir-hi quatre persones, Mateu va explicar que l’Ajuntament del municipi ha obert un expedient sancionador a l’empresa de neteja viària perquè tot apunta que, en aquest cas, el focus hauria estat un camió de la neteja.

Switch to mobile version