Autor Societat
2 Abril 2015 a 14:30

La Generalitat presenta la campanya “Vius connectat.Conduint desconnecta”

Per evitar les distraccions al volant amb aparells electrònics

ramon espadaler

Presentació que es va fer ahir de la campanya // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Ahir es va presentar una campanya per conscienciar el conjunt de conductors i conductores de Catalunya del perill de les distraccions relacionades amb els aparells electrònics i la telefonia mòbil durant la conducció, que sota el lema Vius connectat. Conduint desconnecta, té l’objectiu d’incitar a la reflexió sobre el fet que distreure’s durant la circulació a través de la manipulació del dispositius electrònics, com els telèfons mòbils, aparells reproductors de música o GPS, pot provocar accidents de trànsit amb víctimes.

Ramon Espadaler, conseller d’Interior, acompanyat del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Josep Isern, i del cap de la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, MIquel Esquius, van ser els encarregats de presentar aquesta campanya en roda de premsa.

La difusió de la campanya s’iniciarà aquesta Setmana Santa i s’allargarà fins al novembre de 2015. Els elements són: dos espots de 30”, una falca de 25” i tres gràfiques i les adaptacions als diferents mitjans escrits i online i es reforçarà l’emissió durant els períodes festius que registren una elevada mobilitat.

Espadaler es va referir a les distraccions en la conducció com a causa de la majoria dels accidents “es consolida que la distracció és la primera causa dels accidents i també dels accidents mortals” i va afegir “entre les distraccions la que més es produeix és l’ús de la telefonia mòbil”.

En aquest sentit, el conseller d’Interior va remarcar que “conscients que aquesta és la primera causa de sinistralitat hem engegat diferents accions que s’orienten a combatre les distraccions sobretot en l’ús dels dispositius mòbils”: una nova campanya als mitjans de comunicació i una App.

Respecte de la campanya Espadaler va destacar que “no ens conformem perseguint i denunciant aquestes faltes sinó que som proactius a través d’aquesta campanya. Vol contribuir a la millora de la seguretat viària evitant les distraccions donant eines, instruments per a la sensibilització”, i va afegir que “tots plegats prenem consciència que l’ús de la telefonia mòbil sigui incompatible amb conduir”.

Per reforçar la campanya de conscienciació viària sobre distraccions, s’ha desenvolupat des del Departament d’Interior i l’SCT una aplicació per a mòbils anomenada Conduint que es podrà descarregar des del portal dels serveis mòbils de la Generalitat. Espadaler va explicar el seu funcionament i les avantatges de l’aplicació que “és gratuït, garanteix la privacitat i està disponible per a dispositius Android”.

Fent un repàs a les darreres estadístiques Espadaler va explicar que el nombre d’accidents durant el primer trimestre del 2015 no ha augmentat respecte a l’any passat, però si ho han fet els accidents greus i les víctimes mortals. “Tenim un problema, aquest primer trimestre hi ha hagut 13 víctimes mortals més i això ens preocupa”, va dir. En aquest sentit, el conseller va especificar que des del Departament i a través del Servei Català de Trànsit s’està treballant per posar-hi remei “tal i com vam fer amb la sinistralitat de motos hem creat un grup de treball per conèixer les causes d’aquests accidents”.

Pel que fa a les causes i tipologia d’aquests accidents el conseller va donar diversos motius; l’augment de la mobilitat, en un 4%, l’envelliment del parc mòbil i la manca d’inversions en algunes carreteres. Pel que fa la tipologia Espadaler va mostrar la seva preocupació en l’increment dels xocs frontals “aquest any hi ha hagut 14 accidents provocats per col·lisions frontals amb 16 víctimes mortals, tipologia que ha augmentat respecte l’any passat”.

D’alta banda, el director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, i el cap de la Comissaria general de Mobilitat de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, han presentat el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la segona fase de la Setmana Santa 2015.

“La mobilitat dels vehicles té dues direccions que no són les habituals durant la resta de l’època de l’any, per una part la muntanya i per altra els destins de platja” va destacar Isern. Durant aquests dies de Setmana Santa es preveu que la mobilitat sigui d’uns 600.000 vehicles, segons Isern “sortiran entre un 4 i 5% més vehicles respecte de l’any passat”.

El dispositiu Setmana Santa en aquesta segona fase d’operació sortida, començarà avui a partir de les 15.00h i finalitzarà dilluns 6 d’abril a les 24.00 hores. El director del Servei Català de Trànsit va demanar prudència, estar en contacte amb les informacions que s’emeten a través dels canals habituals: web, twitter, i sobretot “evitar les distraccions i  evitar baixar la guàrdia”.

Switch to mobile version