Autor Política
5 Abril 2015 a 15:30

La Generalitat denuncia els atacs de l’Estat contra el català en un informe

Alerta que el govern espanyol incompleix una normativa europea

L’última llei d’educació aprovada per l’Estat, la LOMCE del ministre Wert (a la foto), és una “nova mesura regressiva contra el català”, segons la Generalitat

L’última llei d’educació aprovada per l’Estat, la LOMCE del ministre Wert (a la foto), és una “nova mesura regressiva contra el català”, segons la Generalitat

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, denuncia els atacs del govern espanyol en contra de la llengua catalana. L’executiu català assegura que l’administració central està vulnerant la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries que va subscriure el 2001 i ha decidit publicar un informe de greuges que recull tots els atacs de la Moncloa contra el català. El document, que porta per títol Greuges contra la llengua, inclou totes les mesures impulsades des de Madrid que han perjudicat el català entre el 2010 i el 2013.

La Generalitat situa el tret de sortida als atacs contra la llengua a l’any 2010, quan el Tribunal Constitucional va fer pública la sentència que retallava l’Estatut. Segons la conselleria de Cultura, l’escapçada general d’alguns articles del text aprovat el 2006 va deixar en una situació de “vulnerabilitat” el català. A partir d’aquí, la “voluntat de recentralització”, en paraules del Govern, de l’executiu espanyol ha fet la resta. Una voluntat que s’ha vist materialitzada en projectes com la nova llei d’educació, la LOMCE, que la Generalitat considera “una mesura contrària a la Carta europea”.

En aquest sentit, les fonts jurídiques del Departament de Cultura denuncien que l’administració de justícia espanyola i el mateix govern central actuen com si la Carta “no fos un text normatiu vigent a Espanya i recorden que “són gairebé inexistents les sentències judicials que l’esmenten”. Des de la conselleria de Ferran Mascarell creuen que això ha obert la porta als governs autonòmics del PP al País Valencià i a les Illes Balears a impulsar “mesures regressives contra el català”. Les recomanacions del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, l’organisme continental que valisa el compliment de la Carta, també “són ignorades per l’administració espanyola”, segons la Generalitat.

L’informe inclou altres greuges, com ara les traves que l’Estat posa a l’emissió i recepció de canals de ràdio i televisió en català a llocs on es parla aquesta llengua o als esforços que fa per vetar la seva projecció internacional, inclòs el seu ús a les institucions europees. Fins i tot en lleis catalanes, com ara la del cinema o la de consum, el govern central ha intentat reduir les quotes de català que estipulaven, segons les dades que recull el document. Greuges contra la llengua ha estat publicat a la pàgina web del Departament de Cultura i es pot consultar lliurement.

Switch to mobile version