Autor Societat
25 Abril 2015 a 16:00

La generació de residus augmenta per primera vegada des del 2007

La recollida selectiva baixa lleugerament durant 7 anys

Logo del Consorci de Gestió de Residus

Logo del Consorci de Gestió de Residus

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha publicat les dades de recollida de residus de la comarca corresponents al 2014. S’observa que actualment ens trobem en un punt de inflexió en la generació de residus amb un canvi de tendència a l’alça. Els nivells de residus generats aquest any trenquen una tendència de davallada que s’ha mantingut al llarg de 7 anys.

Entre les dades destaca que la fracció resta augment el doble del que baixa la recollida selectiva, un 1,72% d’augment davant una reducció del 0,78%. Es tradueix en un increment general de generació de residus en 2.700 tones i una davallada de recollida selectiva de 728 tones. Les dades situen el Vallès Occidental per sota la mitjana de Catalunya.

Al llarg dels primers mesos del 2015 la generació de residus segueix en augment. Els motius del canvi de tendència a l’alça cal ser analitzats en relació a la contextualització socioeconòmica actual i l’evolució de la mateixa. Tot i així, les dades posen en relleu que no s’ha de deixar enrere els hàbits d’aprofitament i de separació. Des de les administracions i la ciutadania cal seguir treballant.

Evolució de la generació de residus en els darrers anys

Els últims anys la generació de residus al Vallès Occidental s’havia  reduït en 40.000 tones, més d’un 14%. L’any 2010 es van produir 282.000 tones de residus municipals, i al 2013 242.000. L’any 2014 s’ha generat un total de 243.385 tones, ha suposat un increment del 0,8%.

Gràfica Evolució generació de residus 2010-2014

Gràfica Evolució generació de residus 2010-2014 // Imatge cedida pel Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental

L’augment de 1.750 tones respecte el 2013 es tradueix en una generació de 1,067 kg/habitant/dia al 2014 el que suposa 390 kg/habitant/any, xifra per sota la mitja de Catalunya. El resultat actual afegeix 3kg per persona i any en relació a les dades de l’any passat  que es situaven en 1,059kg/habitant/dia i 387 kg/habitant/any.

La recollida selectiva de totes les fraccions baixa

La recollida selectiva ha patit una davallada, especialment, en les fraccions més habituals com l’orgànica, el vidre, el paper i cartró, la fracció vegetal i els residus de deixalleries.

Taula Recollida selectiva

Taula Recollida selectiva // Taula cedida pel Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental

El 65% de  la totalitat de les deixalles segueixen arribant al contenidor de la RESTA, mentre el 35% correspon al total de residus recollits selectivament als contenidors específics.

Entre els residus recollits selectivament destaca la recollida de voluminosos la qual ha augmentat fins aconseguir un 40% més respecte el 2013. La fracció d’envasos ha incrementat un 0,1% el seu volum i el tèxtil ha recollit 21,3% més que l’any anterior.

El CTR-Vallès ha tractat més de 145.800 tones de residus

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, CTR-Vallès, ha tractat al llarg de 2014 145.806 tones de residus provinents dels contenidors . El 2014 és el primer anys des que va començar el seu funcionament en el que augmenta la fracció de la resta, en concret 2.700 tones.

El 54,80% de les tones tractades s’han considerat com a rebuig i portat al dipòsit controlat. Un 20,67% dels residus s’han convertit en materials recuperats de les diferents fraccions.

El Vallès Occidental augmenta la recollida d’oli en un contenidor un 5%

L’any 2014 la recollida d’oli als contenidors taronges han acumulat 64.348kg d’oli usat de cuina. En relació a l’any anterior la recollida ha augmentat un 5%.

Gràfica Evolucio recollida d'Oli 2009 - 2014

Gràfica Evolucio recollida d’Oli 2009 – 2014 // Gràfica cedida pel Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental

El servei de recollida d’oli domèstic ha tingut una bona rebuda el que ha permès ampliar-lo amb 19 contenidors addicionals. En total ja hi ha 86 distribuïts als municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Gallifa, Matadepera, Montcada i Reixac, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

Els contenidors donen servei a més de 645.000 ciutadans que porten l’oli usat de cuina amb recipients de plàstic i el dipositen al contenidor taronja. L’any 2014 es va recollir 112.400 quilos d’oli.

Si es separa l’oli a casa s’està contribuint a la conservació del medi ambient i evitant vessaments a la natura. A la vegada s’aconsegueix un estalvi en el tractament d’aigües residuals.

Al Vallès Occidental, la recollida dels contenidors, el manteniment i la logística del servei la porta a terme les entitats d’inserció sociolaboral CIPO i FUPAR. Amb aquesta tasca s’ofereixen sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral.

Switch to mobile version