Autor Societat
21 Abril 2015 a 16:30

”la Caixa” recolza la posada en marxa de cinc projectes barcelonins d’Emprenedoria Social

El reposapeus ‘Sit Up: L’Alça’ de Marta Prat, de Castellar del Vallès

El projecte de Marta Prat: Sit Up: L’Alça, «Si tu seus bé, nosaltres podem caminar» // Imatge cedida per la Fundació La Caixa

El projecte de Marta Prat: Sit Up: L’Alça, «Si tu seus bé, nosaltres podem caminar» // Imatge cedida per la Fundació La Caixa

Ahir  al vespre es va fer la presentació dels 20 projectes seleccionats – cinc dels quals són de Barcelona i província, un de Castellar del Vallès – a la quarta edició del programa d’Emprenedoria Social impulsat per l’Obra Social “la Caixa .  L’acte de presentació va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, i el director general de la Fundació Bancaria “la Caixa”, Jaume Giró.

El projecte procedent de l’Associació Puigverd forma part dels 20 seleccionats a tota Espanya, triats entre 287 candidats, que pertanyen a empreses socials que pretenen aconseguir un impacte social mitjançant la creació d’una activitat econòmica, centrada en la millora qualitativa de les vides de les persones més vulnerables, i mediambientalment sostenible.

L’Obra Social ”la Caixa” ajuda a posar en marxa les iniciatives empresarials a través de suport econòmic, formació en gestió empresarial a càrrec de l’IESE Business School, acompanyament gerencial durant un any i treball en xarxa. El programa disposa d’un Fons llavor (seed capital) de 500.000 euros.

 En el context econòmic actual, l’Obra Social ”la Caixa”, a través del Programa d’Emprenedoria Social, aposta per donar suport a la creació de projectes socials sostenibles i afavorir l’impuls de les primeres iniciatives empresarials d’entitats socials.

Les cinc organitzacions de Barcelona seleccionades són la Fundació Germina, que vol aconseguir la inserció sociolaboral de joves en risc d’exclusió social amb la venda de serveis d’ocio educati; l’Associació Sport2live pel seu projecte de reinserció de persones amb problemes drogodepenents a través de l’esport; els emprenedors Andreu Casali, Xavier Franch i Elena Casacuberta, pel seu projecte d’apòsits sostenibles; Healthapp per la seva ‘app’ per al tractament de trastorns de la conducta alimentària; i l’emprenedora Marta Prat, de Castellar del Vallès pel seu reposapeus per a nens amb lesions neurològiques.

Cinc projectes barcelonins formen part de les 20 iniciatives seleccionades a tot Espanya per l’Obra Social “la Caixa” dins del seu programa d’Emprenedoria Social, dirigit a donar suport a iniciatives que volen aconseguir un impacte social mitjançant la creació d’una activitat econòmica, centrada en la millora qualitativa de les vides de les persones més vulnerables, i mediambientalment sostenible.

Els projectes barcelonins seleccionats –Urban time, Larvamed, Sport2live, Sit up: l’alça i Healthapp– han rebut la seva distinció en un acte celebrat al CaixaForum de Barcelona al qual van assistir el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig; el director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró; el director general del Treball Autònom, de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses, Miguel Ángel García; la directora d’Executive Education de l’IESE i membre del consell, Mireia Rius; i el director Territorial de “la Caixa” a Barcelona, Jordi Nicolau.

La Convocatòria d’Emprenedoria Social ha seleccionat 20 projectes, vuit d’ells catalans, de les següents províncies:  1 de Lleida, 2 de  Girona i 5 de Barcelona.

A la quarta edició del programa, s’hi han presentat un total de 287 sol·licituds de projectes dels àmbits de la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social, la inserció de persones amb discapacitat, la salut i el benestar, l’educació i l’accés al coneixement, el desenvolupament rural, la producció ecològica, l’energia sostenible i el reciclatge, la mobilitat sostenible i altres impactes socials.

Els projectes presentats pertanyen a empreses socials de nova creació, empreses socials joves amb un recorregut inferior a tres anys i entitats socials amb una nova línia de negoci. Entre aquestes últimes, n’hi ha que presenten projectes orientats a la seva transformació en empresa social per resultar més viables econòmicament, mantenint al mateix temps el seu impacte.

El Programa d’Emprenedoria Social de l’Obra Social ”la Caixa” té com a objectius:

  • * Incrementar l’impacte social de les empreses socials de nova creació.
  • * Afavorir la transformació de les entitats socials en empreses socials.
  • * Augmentar les probabilitats d’èxit en els projectes dels emprenedors, ja que actualment la taxa de supervivència de les emprenedories al cap d’un any de la seva creació és del 75,8 %; al cap de dos anys, del 62,4 %; al cap de tres anys, del 53,8 %, i al cap de cinc anys, del 40,4 % (segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística relatives a empreses nascudes el 2007 i existents el 2012).
  • * Accelerar la consolidació d’empreses socials de nova creació, tenint en compte que la taxa de supervivència de les noves empreses (start-up) al cap de cinc anys és del 20 %, i al cap de deu anys, del 10 % (portal d’emprenedoria GestioPolis, amb dades del 2013).
  • * Donar a conèixer a la societat els nous emprenedors socials per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquest tipus d’empreses.

Per garantir l’èxit d’aquests 20 projectes, l’Obra Social ”la Caixa” els ofereix:

  • * Suport econòmic: una ajuda de fins a 25.000 euros per finançar les primeres despeses que ha d’assumir un projecte llavor, amb l’objectiu que els nous emprenedors puguin afrontar les inversions del seu projecte.
  • * Formació a mida: els emprenedors socials es beneficiaran d’una formació centrada en l’emprenedoria i la gestió d’empreses socials, que serà impartida per l’escola de negocis IESE Business School.
  • * Acompanyament gerencial: durant un any, l’Obra Social ”la Caixa” proporcionarà un mentor o mentora professional que acompanyarà els emprenedors en la presa de decisions, per identificar riscos, amenaces i oportunitats des d’una visió externa, i que els facilitarà una xarxa de contactes per assegurar la continuïtat de la iniciativa.
  • * Treball en xarxa: s’incorporaran a la xarxa d’emprenedors socials de ”la Caixa”, que els permetrà conèixer altres realitats i crear oportunitats d’aprenentatge, de col·laboració i de negoci. També podran participar en diferents activitats destinades a millorar els projectes seleccionats.

En aquesta quarta edició, el Programa d’Emprenedoria Social de l’Obra Social ”la Caixa” es troba en plena consolidació i continua aprenent amb l’experiència dels emprenedors seleccionats, que s’impliquen en la mateixa dinàmica de les edicions futures del programa.

Els cinc projectes barcelonins seleccionats a la quarta convocatòria del Programa d’Emprenedoria Social de l’Obra Social ”la Caixa”:

Nom de l’emprenedora: Marta Prat Escoda

Nom del projecte: Sit Up: L’Alça, «Si tu seus bé, nosaltres podem caminar»

Lloc: Castellar del Vallès (Barcelona)

Primera línia de negoci dins d’una entitat social existent.  Aquest projecte persegueix la millora de la qualitat de vida d’infants amb lesions neurològiques que afecten el seu moviment i la seva postura. Amb aquest objectiu, es desenvoluparà l’activitat econòmica de venda de Sit Up: L’Alça per reposar-hi els peus, regulable i integrable a les cadires, que actualment utilitza el Departament d’Ensenyament de la Generalitat a les seves aules de primària. Permet la higiene postural dels alumnes asseguts en aquestes cadires, al mateix temps que prevé malformacions i educa per a la salut en edat escolar. El benefici econòmic de Sit Up: L’Alça es destina íntegrament a pagar els tractaments d’atenció especialitzada de neurorehabilitació, actualment no inclosos dins la cartera de serveis públics.

Nom de l’entitat: Fundació Germina

Nom del projecte: Urban Time

Lloc: Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)

Primera línia de negoci dins d’una entitat social existent.  El projecte pretén aconseguir la inserció sociolaboral de joves en situació o risc d’exclusió social. Per aconseguir-ho, es desenvoluparà la venda de serveis d’oci educatiu, amb les característiques següents: integralitat, varietat en el contingut, preu ajustat al mercat i qualitat.

Nom dels emprenedors: Andreu Casali, Xavier Franch i Elena Casacuberta

Nom del projecte: Larvamed

Lloc: Barcelona

Empresa social de nova creació.  Aquest projecte del sector biosanitari produeix apòsits, a partir de larves de mosca Lucilia sericata, que constitueixen un tractament eficaç, natural, menys dolorós i sostenible per a les úlceres de pressió de tipus crònic.

Nom de l’entitat: Asociación Sport to Live

Nom del projecte: Sport2Live

Lloc: Barcelona

Empresa social jove (de menys de tres anys d’existència). Aquest projecte busca ajudar a reinserir persones amb problemes de drogoaddicció a través de la pràctica de l’esport. Per aconseguir-ho, es dissenyen jornades d’entrenament (natació, ciclisme i running) amb un monitor o monitora cinc dies per setmana, a fi de fomentar la socialització, les pràctiques saludables, la disciplina i la constància, entre altres aspectes.

Nom de l’entitat: HealthApp, SL

Nom del projecte: HealthApp

Lloc: Barcelona

Empresa social jove (de menys de tres anys d’existència).  El projecte té com a objectiu la implementació d’una aplicació mòbil (app) per al tractament de desordres de la conducta alimentària, amb un èmfasi especial en la millora de la comunicació entre pacients i clínics en malalties de llarga durada. Per aconseguir-ho, es crearà una aplicació per al tractament dels pacients amb trastorn de la conducta alimentària. Amb aquesta aplicació, els pacients podran recollir informació per a la teràpia d’una manera «divertida», intuïtiva i mentre juguen. Així mateix, l’aplicació serà evolutiva i contindrà funcions com la de crear llistes de reproducció, per ajudar a relaxar els pacients, o fins i tot premis i recompenses per motivar-los. D’altra banda, els terapeutes obtindran un millor contacte amb els pacients, així com la possibilitat de disposar d’un registre de dades fàcilment ordenables, parametritzables i correctament referenciades en el temps. Aquest aspecte els permetrà millorar l’explotació de les dades i avaluar l’evolució dels pacients dins la teràpia, de manera que en controlaran perfectament els avanços.

Switch to mobile version