Autor Societat
3 Abril 2015 a 13:00

Els Bombers alerten del risc de perdre’s o de patir accidents a la muntanya

Donen diversos consells per evitar-ho

Un escalador descendint per un barranc. El barranquisme és una de les activitats que està més de moda, però també és un dels esports en què es produeixen més accidents // Imatge extreta de la Wikimèdia Commons

Un escalador descendint per un barranc. El barranquisme és una de les activitats que està més de moda, però també és un dels esports en què es produeixen més accidents // Imatge extreta de la Wikimèdia Commons

Amb l’arribada del bon temps i de les vacances de Setmana Santa, molts catalans recuperen l’afició per anar a la muntanya i gaudir de les activitats a l’aire lliure. Això té molts avantatges, però també té inconvenients i el cos de Bombers de la Generalitat alerta del risc de patir accidents o de perdre’s si les excursions no estan prou ben planificades i es té poca experiència. L’any passat van haver de rescatar 14 persones i dos anys enrere 17. Per això han decidit engegar una campanya amb una sèrie de consells per minimitzar els riscos.

Els Bombers recomanen que, abans de començar l’activitat, la gent s’informi de les condicions meteorològiques i comuniqui a algú, si no va acompanyada, de què farà i a on. A més, recorda que s’ha de portar l’equipament adequat per a desenvolupar l’activitat en qüestió. Durant la marxa, els Bombers recomanen que es mantingui permanentment el contacte amb els companys, que els excursionistes s’hidratin i que, si fa fred, no deixin de caminar.

En cas d’accident, el cos recorda que cal trucar al 112 i demana a la gent que no es posi nerviosa i intenti mantenir la calma. Cal estar serè, diuen, per informar correctament del que ha passat i donar el màxim de dades i tan precises com sigui possible als serveis d’emergència perquè la localització sigui fàcil i les tasques de rescat s’agilitzin.

Entre la bateria de recomanacions, els Bombers dediquen un apartat específic al barranquisme, una de les activitats que més s’ha posat de moda i que practiquen molts aficionats a la muntanya. En aquest cas, recorden als excursionistes que han de conèixer bé com és el barranc per on descendiran, així com totes les seves especificitats tècniques. Recomanen no baixar mai en solitari, parar atenció al riu i portar més material del que inicialment pugui semblar suficient per tenir recursos en cas d’emergència.

Switch to mobile version