Autor Economia
11 Abril 2015 a 15:00

El Govern ultima el Pacte Nacional per a la Transició Energètica

L’energia a Catalunya podria ser fins a un 20% més barata

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

El Conseller Felip Puig // Imatge extreta del web Matadepera.cat

El Govern està actualment donant els últims retocs al Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que defensa un model basat 100% en energies renovables per l’any 2050. Amb aquest Pacte, que es troba en el marc de la UE, l’energia a Catalunya podria ser entre un 15 i un 20% més barata.

Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació, va declarar el passat dimecres davant la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya que, en les properes setmanes, el Govern debatrà una primera proposta del Pacte, i que un cop aprovat, buscarà el major nivell de consens polític i social.

Puig va explicar que el document té com a objectius “establir un nou marc jurídic i regulador per al sector, en el qual l’accés a l’energia es consideri un dret fonamental, i establir un nou model energètic basat en les energies renovables, l’autoabastiment, l’estalvi i l’eficiència energètica i en la producció descentralitzada”. Per tant, la proposta defensa “un model energètic per a Catalunya basat el 100% en energies renovables l’any 2050, si estem en condicions de garantir el subministrament energètic, la competitivitat de les empreses i existeix el consens social i polític necessari”.

El conseller va exposar que el document diagnostica i dissenya la capacitat d’autogovern de Catalunya sobre el seu sistema energètic, i estableix un principis i objectius del nou sistema energètic català. Puig va remarcar que el nou model “ha d’estar al servei dels ciutadans, de les empreses, de la cohesió social i de la competitivitat de l’economia“, i va calcular que “en una Catalunya independent la factura energètica seria entre un 15% i un 20% més barata”. El document també inclou les línies estratègiques bàsiques per a la transició energètica de Catalunya cap al nou model.

En un darrer apartat, el Pacte preveu l’assumpció de les competències plenes en matèria d’energia per part del Govern de Catalunya en el marc normatiu de la Unió Europea. Puig també va detallar que “la reforma del sistema energètica impulsada pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme abandona l’estalvi i l’eficiència energètica i l’impuls de les energies renovables, àmbits en els quals ha destruït milers de llocs de treball qualificats”, i va recordar que “ha impossibilitat que sorgeixin sector d’activitat de futur, com l’autoconsum, i han envaït les competències de la Generalitat”. Això ha fet que el Govern presenti deu iniciatives jurídiques contra l’Estat per defensar les seves competències.

Switch to mobile version