Autor Articles i estudis
1 Març 2015 a 12:00

Un nou projecte de recerca analitza les lesions de trànsit relacionades amb el treball

Accident de trànsit // Imatge del web de la UPF

Accident de trànsit // Imatge del web de la UPF

Les lesions de trànsit relacionades amb el treball constitueixen un greu problema de salut pública a Espanya, tant des de la perspectiva de seguretat vial com de salut laboral.

Per aquest motiu, el Centre d’Investigació en Salut Laboral (CiSAL) de la UPF ha iniciat un projecte de recerca que té per objectiu analitzar les lesions d’aquest tipus produïdes a Espanya entre el 2000 i el 2012, a partir de la informació disponible en els registres de la Direcció General de Trànsit (DGT).

El coordinador d’aquest projecte és Fernando G. Benavides, director del CiSAL-UPF i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS). Els altres investigadors de la UPF que també participaran en la recerca són María López-Ruiz, Núria Mancebo i Xavi Duran.

Un estudi per millorar les polítiques preventives

La investigació estudiarà només els casos d’aquelles persones que van patir una lesió de trànsit durant la pròpia jornada laboral, com pot ser el cas dels professionals que es dediquen a la conducció de vehicles, o durant els desplaçaments de casa a la feina o a la inversa.

A pesar de l’escassa evidència científica sobre aquest problema, es calcula que un 10% de les lesions per accidents de treball no mortals i un 30% de les mortals produïdes l’any 2010 a Espanya es van relacionar amb el trànsit.

D’aquesta manera, l’estudi servirà per millorar les polítiques preventives d’aquestes lesions i també els sistemes de vigilància epidemiològica, és a dir, els programes de supervisió de la distribució, la freqüència, les causes i el control dels factors relacionats amb la salut i la malaltia de les poblacions.

Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Switch to mobile version