Autor Societat
11 Març 2015 a 17:00

Les treballadores de la neteja de Sabadell reivindiquen la municipalització del servei

Acomiaden una treballadora en dividir el servei entre 3 empreses

Les treballadores de la CGT reivindiquen la municipalització de serveis // Imatge cedida per la CGT

Les treballadores de la CGT reivindiquen la municipalització de serveis // Imatge cedida per la CGT

La neteja dels equipaments públics a Sabadell és un servei municipal externalitzat fins ara a l’empresa INGESAN, i compta amb una plantilla de treballadors que són gairebé exclusivament dones, que treballen amb contractes de mitja jornada i uns sous al voltant dels 500 euros. L’empitjorament de les condicions de treball – entre d’altres, per exemple, sense cobrir les baixes per malaltia o les propostes de reducció de jornada de l’empresa – van dur l’any passat al Comité d’Empresa, on la CGT té la majoria, a trencar les negociacions amb la direcció.

Les treballadores van iniciar un seguit de mobilitzacions, després de les quals el tinent d’alcalde Josep Ayuso, es va comprometre a una reunió amb elles. Vuit mesos després, tal com manifesta el Comitè d’Empresa, no s’ha produit.

D’altra banda, el passat 3 de març, l’Ajuntament va aprovar la classificació de les ofertes rebudes en el nou concurs del servei de neteja d’equipaments públic. Aquest concurs divideix la gestió del servei en tres empreses diferents, i INGESAN és una d’elles. Al llarg d’aquest procés, una treballadorea de la secció sindical de CGT ha estat acomiadada, i malgrat haver guanyat un judici contra l’empresa, de moment continua sense feina. La presidenta del Comitè d’EmpresaMaria Helena, veu que la divisió del servei de neteja en tres empreses “una estratègia per dividir les treballadores, per restar forces a la plantilla“.

En el Ple municipal on es va discutir aquest tràmit, les treballadores van convocar una concentració davant l’Ajuntament, coincidint amb altres protestes contra el consistori, per exemple la de les treballadores del Taulí; i una representant de la plantilla d’INGESAN va llegir una carta adreçada al Pla, en la què es denunciava el constant incompliment de condicions per part de l’empresa, l’acomiadament de la treballadora, així com els constants canvis de lloc i horari laboral, que generen inseguretat en la plantilla; també afirmaven que la divisió del servei de neteja suposaria un encariment i una reducció de la qualitat del servei, i emplaçaven a les forces polítiques de l’Ajuntament perquè vetllessin pel compliment del plec de condicions. Aquesta intervenció va rebre el suport d’EUIA, i de l’Entesa per Sabadell, que van votar contra la proposta de l’Ajuntament, mentre que PP i CiU van recolzar la proposta presentada pel govern del PSC.

La regidora d’Entesa Virginia Domínguez va posar en dubte el sistema de classificació de les ofertes que proposa l’ajuntament. “INGESAN ha incomplert sistemàticament moltes de les clàusules del plec de condicions i tot i així, en el concurs públic ha obtingut una nota molt elevada“. Al mateix temps la regidora es va mostrar partidària de remunicipalitzar la neteja dels equipaments públics, ja que al seu parer, el que ha de ser prioritari és la qualitat del servei ofert a la ciutadania, i que les treballadores comptin amb unes condicions laborals dignes: “remunicipalitzant el servei podríem abaratir costos i alhora guanyar en qualitat dels llocs de treball i en qualitat del servei de neteja d’equipaments, ja que tindríem un control més directe sobre la gestió“, tot afegint que, actualment, les empreses concessionàries fan el que volen.

Algunes veus del consistori es mostren contràries i alerten dels problemes que podria comportar municipalitzar els serveis, però Domínguez declara que es tracta d’un tràmit fàcil, ja que, en aquest cas, l’Ajuntament no hauria de fer pràcticament cap inversió. També va citar el cas d’Arenys de Munt, on es van municipalitzar els serveis de neteja amb èxit, i també altres ciutats europees on la municipalització ha estat molt positiva. Les treballadores d’INGESAN comparteixen la reivindicació de la municipalització de serveis de neteja, que han iniciat una campanya de recollida de signatures, i han anunciat noves mobilitzacions. Tenen previst una campanya pública per la municipalització d’aquest servei, comptant amb altres agents socials de la ciutat.

Switch to mobile version