Autor Societat
1 Març 2015 a 17:00

L’ampliació del cribratge a nadons ha incrementat un 30% la detecció precoç de malalties

El 2013 es va incorporar 19 patologies al programa

La detecció precoç permet reduir la mortalitat una vegada l’infant ja ha nascut

La detecció precoç permet reduir la mortalitat una vegada l’infant ja ha nascut

El programa de cribratge que impulsa des del 1982 el Departament de Salut detecta cada any un centenar de casos de malalties minoritàries en nadons. El 2013 la conselleria de Boi Ruiz va decidir incorporar 19 patologies en el paquet de malalties endocrinometabòliques que formen part del programa. El resultat és que, en els darrers dos anys, ha augmentat un 30% el número de deteccions de patologies en nadons a punt de néixer.

La iniciativa, que es porta a terme amb la col·laboració de CatSalut, el Laboratori Clínic i les unitats de maternitat de tots els centres hospitalaris de Catalunya, fa un cribratge anual per detectar en els infants prenatals alguna de les 22 malalties que des del 2013 estan contemplades al programa. D’aquesta manera, cada any es registren, de mitjana, un centenar de casos de nens i nenes amb algun tipus de patologia. Entre el 1982, quan es va engegar el programa, i el 2013, les xifres eren inferiors a les actuals, però només estaven incloses a la criba 3 malalties. La incorporació de 19 patologies ara fa gairebé dos anys ha disparat en una tercera part el número de deteccions.

El cribratge de malalties endocrinometabòliques és una actuació preventiva que impulsa el Departament de Salut per a poder identificar precoçment els nadons afectats per determinades malalties congènites. La gran majoria d’aquestes patologies formen part del grup de malalties considerades rares o minoritàries, però tenen una gran repercussió en la vida del nadó. És per això que, segons Salut, la detecció precoç és “molt important”, ja que permet posar en marge un tractament adequat per a reduir la mortalitat o les seqüeles de la malaltia una vegada el nen hagi nascut.

Switch to mobile version