Autor Economia
24 Març 2015 a 09:00

La Cecot creu que la reforma del model formatiu és necessària però critica la proposa del Govern

Proposa una gestió bipartida entre patronals i sindicats

Seu de la patronal Cecot // Foto: Sergi Colomer

Seu de la patronal Cecot // Foto: Sergi Colomer

La Patronal Catalana Cecot coincideix amb el Consell de Ministres en què és necessària una reforma del actual model de formació però no amb els termes de recentralització que està plantejant el Govern sinó respectant les diferents sentències del Tribunal Constitucional al respecte.

La Cecot aposta per un model nou, el qual ja ha fet arribar al Govern vàries vegades, basat en les dinàmiques i necessitats de formació d’autònoms, microempreses i pimes. Creuen que cal diferenciar entre la Formació Professional per a l’Ocupació gestionada per la Administració que és la que aporta els recursos i la Formació Professional per el Treball que hauran de gestionar els que aporten les quotes de Formació Professional, el 0,6% les empreses i el 0,1% els treballadors.

Per aquesta mena de formació la Cecot proposa una gestió amb caràcter bipartit, entre patronals i sindicats, tenint en compte que són les empreses i els sectors els que poden oferir una formació ajustada a les necessitats de sistema productiu amb l’objectiu de promoure la competitivitat de les empreses i la ocupabilitat dels treballadors.

El model proposat per la Cecot inclou quatre principis bàsics. En primer lloc, una transparència en la gestió de fons amb auditories del 100% dels fons via entitats homologades amb aquesta finalitat, i a poder ser in situ. En segon lloc, flexibilitat en l’aplicació de les necessitats de les empreses amb continguts actuals i no referenciats en catàlegs obsolets. En tercer lloc, tenir en compte les necessitats de les pimes i les microempresses on sigui possible l’agrupació d’empreses per gestionar el crèdit del qual disposen i, en quart lloc, amb un sistema d’avaluació modern i orientat a resultats i els anàlisis del Retorno de la Inversión (ROI) en formació, a més de l’aplicabilitat real dels coneixements adquirits en el lloc de treball.

Les sentències del Tribunal Constitucional respecte a la quota finalista han de complir-se en el nou model entenen que “la quota de formació professional és finalista i va destinada a pagar la formació dels treballadors ocupats”. Per altre banda, la Cecot i la Organització de Treballadors Autònoms de Catalunya, Autcat, han insistit en què els treballadors autònoms poden entrar en el saldo formatiu de les empreses on presten serveis de manera directa i constant.

Switch to mobile version