Autor Societat
20 Març 2015 a 08:30

Avui es podrà veure un eclipsi parcial de sol a tot el país

Es recomana utilitzar protecció als ulls per mirar-lo

eclipse solar

Imatge d’un eclipsi solar en un cel ennuvolat // Imatge extreta de Wikimedia Commons

Avui, 20 de març, molts dirigirem la mirada cap al sol. No pas per veure-hi núvols, ni avions, sinó per observar un eclipsi parcial de sol que encara que es veurà a tot el país, s’observarà de forma diferent depenent de l’indret.

Així per exemple, l’espectacle astronòmic no es veurà o es veurà molt poc a les Terres de l’Ebre. Cap a la costa central tindrem núvols prims i alguns de baixos que esmorteiran el sol i es veurà la mossegada de la Lluna al Sol. A totes les comarques de Lleida i Pirineu, es veurà però amb teranyines de núvols prims que filtraran una mica la llum del sol. Ara bé, tot i la presència dels núvols translúcids, s’han de prendre mesures de protecció adequades per a l’observació.

L’eclipsi parcial de sol tindrà lloc a l’inici de l’horari escolar, entre les 9.10 i les 11.30 hores, amb el màxim d’enfosquiment cap un quart d’onze en funció de l’indret. La lluna taparà un 70% del disc solar i l’enfosquiment serà entre un 62 i 67%. Es notarà que la llum del sol perd una mica de força, però és a partir del 80% quan la disminució de la llum és més intensa.

Es important recordar que el sol no es pot mirar directament, encara que sigui un eclipsi parcial, sense prendre mesures, ja que pot causar danys irreversibles. No serveixen les ulleres de sol, ni els negatius, ni les radiografies. Si es vol mirar directament, cal una bona protecció de la llum solar i posar-se ulleres de soldador. Una manera indirecta és projectar la imatge del sol a través d’un telescopi sobre un full; es veurà com al sol li falta un bon tros.

El darrer eclipsi de parcial de sol va ser el 3 de novembre de 2013 a primera hora del matí, i va ser molt petit. Cal tirar una mica enrere, al 4 de gener del 2011, per trobar-ne un de similar al que es veurà avui. El proper eclipsi parcial de sol visible a Catalunya el tindrem el 21 d’agost del 2017. Però per veure un eclipsi ben espectacular, cal esperar uns quants anys, el 12 d’agost del 2026: un eclipsi total de sol enfosquirà el cel a Catalunya i el nord peninsular. Serà un dia per emmarcar perquè un eclipsi total de sol no es repeteix en un mateix punt fins a centenars d’anys més tard.

Switch to mobile version