Autor Societat
22 Febrer 2015 a 09:00

Es redueixen un 60% les emissions de gasos amb efecte hivernacle des del 2007

La baixada es deu a la reducció del consum d’aigua

El consum domèstic mitjà d’aigua per habitant a Catalunya se situa al voltant dels 119 litres per dia // Imatge cedida per la Generalitat

El consum domèstic mitjà d’aigua per habitant a Catalunya se situa al voltant dels 119 litres per dia // Imatge cedida per la Generalitat

Les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) associades al cicle integral de l’aigua de les xarxes urbanes s’han reduït prop d’un 60% des de l’any 2007, segons informa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Segons les fonts, aquesta reducció d’emissions s’ha produït per la millora energètica del sistema i la major tendència a l’estalvi en el consum. El tractament de l’aigua residual i el seu abastament, són els factors d’emissió que tenen més impacte en el cicle. La dotació domèstica en baixa s’ha situat al voltant dels 119 litres per habitant i dia per al conjunt de Catalunya, mentre que a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha estat inferior fins i tot als 105 litres. D’aquesta manera, Catalunya se situa entre les regions europees amb un menor consum d’aigua. De fet, ambdues organitzacions pretenen conscienciar i iniciar accions per reduir-ne el consum i visualitzar l’evolució del clima gràcies a l’estalvi en emissions de GEH assolits.

La última avaluació de les emissions vinculades al cicle integral de l’aigua va ser l’any 2013, amb 300.000 tones de CO2 consumides, quasi 220.000 menys que fa 8 anys. L’estalvi representa aproximadament l’equivalent al que emeten 220.000 turismes mitjans en un any. Segons els estudis, rebaixar el consum d’aigua és una de les principals mesures per adaptar-se a les conseqüències de la reducció d’aquest recurs.

L’OCCC publica regularment la Guia de càlcul d’emissions de GEH, i treballa per ampliar  factors d’emissió representatius de la nostra realitat. En aquest cas, juntament amb l’ACA, han calculat el factor d’emissió del cicle de l’aigua (de l’aigua freda) de les xarxes urbanes per part dels gestors i consumidors.

Switch to mobile version